Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Farmacia va fi înfiinţată ca o societate comercială cu farmacistul asociat unic sau în asociaţii

Farmacia va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială în care farmacistul este asociat unic sau în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni, astfel ca farmacistul să fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate, potrivit noii Legi a farmaciei.

Astfel, un lanţ de farmacii nu va mai putea cumpăra alte unităţi, decât dacă are acţionar majoritar farmaciştii.

"În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective", a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

În 19 mai 2009, Curtea de Justiţie din Luxembourg, care s-a pronunţat în cauzele C-531/106 şi C-171/07, privind deţinerea şi administrarea unei farmacii numai de către farmacişti, a decis că fiecare stat membru poate adopta măsuri care să diminueze, cât mai mult posibil, riscul pentru sănătatea publică, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigură şi de calitate a populaţiei cu medicamente.

"Vrem să ne asigurăm că farmaciile nu devin nişte societăţi comerciale care urmăresc doar profit. Sigur că şi un farmacist are ca obiectiv obţinerea de profit. Dar, în calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională", a adăugat ministrul.

O reglementare importantă este şi aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef, a continuat demnitarul. Dacă până în prezent farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-şef doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţin doi ani în profesie.

Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază, a mai spus Cseke Attila.

În noua Lege sunt incluse şi prevederi în premieră, astfel că va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. Măsura urmăreşte realizarea calităţii actului farmaceutic, a adăugat Cseke Attila.

De asemenea, farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii.

Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, joi, noile criterii pentru înfiinţarea farmaciilor din 2011, întrucât la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare, el menţionând că funcţionarea unităţilor existente nu va fi afectată.

Noua Lege a Farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară, Ministerul Sănătăţii încercând astfel să evite concentrarea unităţilor în centrele mari.

Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei, potrivit ministrului. Acesta a adăugat că în UE există o farmacie la 3.400 de locuitori, iar în România una la 3.000, citând datele furnizate de Comisia Europeană.

Dovada îndeplinirii condiţiei privind numărul de locuitori se va face prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În municipiul Bucureşti va fi o farmacie la 3.000 de locuitori, în municipii reşedinţă de judeţ - o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe - o farmacie la 4.000 de locuitori, a explicat ministrul.

Metodologia de funcţionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România în termen de 60 de zile de la adoptarea acestei legi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Farmacia va fi înfiinţată ca o societate comercială cu farmacistul asociat unic sau în asociaţii.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Farmacia va fi înfiinţată ca o societate comercială cu farmacistul asociat unic sau în asociaţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei