PSD a precizat, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt constituţionale modificările Regulamentului Camerei privind independenţii, că respectă deciziile CC, dar consideră că s-a ajuns la desfiinţarea rolului opoziţiei în România, precum şi la legiferarea "traseismului" politic în Parlament.
"PSD respectă deciziile Curţii Constituţionale, dar consideră că democraţia românească are nevoie de măsuri dure împotriva traseismului politic", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele PSD, Victor Ponta.
Social-democraţii menţionează că, spre deosebire de "vocile reprezentanţilor puterii" care consideră "penibile" deciziile Curţii Constituţionale cu care nu sunt de acord, ei vor respecta întotdeauna această instituţie şi că CC trebuie să fie un reper şi un arbitru, iar regulile democratice impun să accepte arbitrajul Curţii, chiar şi atunci când nu sunt de acord cu deciziile sale.
"Considerăm că, prin aceste decizii de astăzi, s-a ajuns la desfiinţarea rolului opoziţiei în România, precum şi la legiferarea «traseismului» politic în Parlamentul României. Opoziţia poate fi desfiinţată prin «cumpărarea» de parlamentari, iar «traseismul» este recompensat prin funcţii", se arată în comunicatul PSD.
Potrivit sursei citate, aceste consecinţe sunt "extrem de periculoase" pentru echilibrul democratic şi permit ca puterea, oricare ar fi ea, să încalce orice regulă pentru a-şi impune punctul de vedere.
"În ciuda acestei decizii, PSD se obligă ca, după alegeri, să nu folosească astfel de reglementări antidemocratice pentru a deturna sensul votului, pentru a schimba configuraţia parlamentară prin «cumpărarea» de parlamentari de la alte partide şi pentru a sancţiona dur «traseismul» politic, un fenomen care, în mod normal, nu ar trebui recompensat cu funcţii, ci ar trebui să ducă la pierderea calităţii de membru al Parlamentului", conchide comunicatul.
Curtea Constituţională (CC) a decis că sunt constituţionale modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor privind constituirea grupului independenţilor, fiind respinsă sesizarea celor 75 de parlamentari.
Curtea a stabilit că cele două modificări aduse Regulamentului nu încalcă prevederile constituţionale.
Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a înregistrat la Curtea Constituţională o sesizare privind două hotărâri adoptate de acest for legislativ prin care se modifică Regulamentul de funcţionare, anunţa liderul grupului, Călin Popescu Tăriceanu.
El preciza că, prin hotărârile respective, actuala majoritate, formată din PDL şi UDMR, modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor în sensul statuării unui grup parlamentar al "aşa-zişilor" parlamentari independenţi, care are aceleaşi drepturi cu grupurile parlamentare ale partidelor care au participat la alegeri.
Liderul grupului PNL din Cameră a precizat că Regulamentul, până la momentul modificării lui de către PDL şi UDMR, stipula că toată configuraţia Parlamentului se bazează pe rezultatul iniţial al alegerilor parlamentare, fapt care nu mai este respectat în acest moment, după modificarea acestuia.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 5 octombrie, în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, două hotărâri pentru constituirea grupului independenţilor.
Un alt proiect propus de PDL de modificare a Regulamentului Camerei, prin care se elimină obligativitatea cvorumului pentru şedinţele Biroului Permanent al acestui for legislativ, deciziile putând fi luate cu majoritatea celor prezenţi, a fost adoptat, marţi, de deputaţi, în absenţa celor de la PSD şi PNL, care au anunţat că vor sesiza CC.