Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) au propus, marţi, la Poiana Braşov, la cea de-a treia ediţie a Conferinţei "Inovaţie şi calitate în sectorul public", desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental şi reducerea numărului de consilieri principali şi superiori.
În cadrul conferinţei ANFP a fost prezentat Statutul funcţionarilor publici, care va fi supus dezbaterii în Parlament la începutul lunii decembrie şi pus în practică în primăvara anului viitor.
Szakal Andras, preşedintele ANFP, a anunţat că în prezent există 250 de inspectori guvernamentali în ţară şi că aceştia ar trebui să fie transferaţi din funcţie, într-un corp de rezervă, pe o perioadă de doi ani.
"Inspectorii guvernamentali intră într-un Corp de rezervă al înalţilor funcţionari publici pe o perioadă de doi ani. Dacă nu îşi vor găsi o modalitate de revenire pe funcţie publică, în aceşti doi ani, vor părăsi Corpul", a spus Szakal.
De asemenea, în cadrul conferinţei s-a discutat şi despre reducerea numărului de consilieri principali şi superiori, care reprezintă aproximativ 80 la sută din numărul funcţionarilor publici deoarece este nevoie mai mare de funcţionari de rang inferior.
"Există o lipsă acută a funcţionarilor de rang inferior. Propunem ca această funcţie, care poate fi vacantată, să fie transformată în funcţie de debutant pentru că doar aşa putem atrage tineri în administraţia publică", a spus preşedintele ANFP.
Tot în cadrul întâlnirii de la Poiana Braşov au fost acordate şi premiile ANFP.
Astfel, Ministerul Comunicaţiilor, Instituţia Prefectului Bucureşti şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au fost premiate pentru "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performante", iar Consiliul Judeţean Vrancea, Prefectura Buzău şi Prefectura Cluj au fost premiate la categoria "Consolidarea administraţiei publice prin promovarea dialogului social şi prin atragerea cetăţenilor la actul de decizie".
Primăria Craiovei a primit un premiu pentru "Integritate, transparenţă şi răspundere în cadrul funcţiei publice", cu proiectul "Un oraş fără corupţie, un oraş cu viitor", urmată de Prefectura Bucureşti şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Cluj.
Întâlnirea funcţionarilor publici va continua, miercuri, în Poiana Braşov, cu un seminar intitulat "Managementul resurselor umane în funcţia Publică", unde se vor discuta teme legate de etică şi integritate, de dezvoltarea carierei funcţionarilor publici şi dosarul profesional în sistemul administrativ românesc, urmând ca joi să aibă loc o sesiune de discuţii libere.