Violenţa şi hărţuirea la locul de muncă sunt conştientizate cu dificultate, deşi studiile indică faptul că între 40 şi 90 la sută dintre femeile chestionate au fost victime în timpul serviciului, a declarat, ieri, directorul executiv al Ligii Române pentru Sănătate Mintală, Raluca Nica.
Raluca Nica a precizat, într-o conferinţă de presă, că Liga Română pentru Sănătate Mintală este parte din proiectul european "Violenţa împotriva femeilor la locul de muncă - să vorbim despre ea!" care îşi propune să contribuie la prevenirea acestui fenomen în toate formele sale şi să încurajeze atitudini şi comportamente de toleranţă zero în ceea ce priveşte violenţa.
"Violenţa şi hărţuirea sunt de obicei înţelese ca «fenomene ascunse» şi conştientizate cu dificultate. De aceea, există posibilitatea ca multe cazuri de violenţă şi hărţuire să nu fie raportate sau cunoscute", a precizat reprezentantul Ligii pentru Sănătate Mintală.
Pe de altă parte, Nica a precizat că oamenii nici nu ştiu că există legislaţie care îi protejează sau nu ştiu cui ar trebui să se adreseze în cazul în care se confruntă cu astfel de probleme.
"La nivel individual, suferinţa şi umilinţa provocate de violenţă şi hărţuire duc de obicei la o lipsă de motivaţie, pierderea încrederii în sine, o imagine de sine proastă, depresie, furie, anxietate şi iritabilitate. Ca şi în cazul stresului, aceste simptome pot duce la o boală de ordin fizic, tulburări mintale, dependenţă de tutun, alcool sau droguri. Se poate ajunge şi la accidente de muncă, invaliditate sau suicid", a declarat Raluca Nica.
Ea a mai arătat că la locul de muncă violenţa provoacă distrugerea rapidă şi de multe ori pe termen lung a relaţiilor interpersonale, afectează organizarea muncii şi mediul de lucru în totalitatea sa, angajatorii fiind cei care trebuie să suporte costurile pentru munca neterminată şi pentru îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă.
Proiectul european este coordonat de Mental Health Europe şi se desfăşoară şi în alte şapte ţări europene: Austria, Lituania, Grecia, Letonia, Cipru, Slovenia şi Spania.
Proiectul va implementa o campanie de conştientizare privind înţelegerea impactului negativ asupra sănătăţii mintale a violenţei şi hărţuirii femeilor la locul de muncă.