Senatorii au reluat, ieri, dezbaterile privind cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice transmisă de preşedintele Traian Băsescu Parlamentului.
Discuţiile privind această lege au început cu zece minute înainte de încheierea programului, cererea de reexaminare aflându-se la punctul 16 al ordinii de zi.
În continuarea dezbaterilor generale de săptămâna trecută, senatorul PSD Miron Mitrea a criticat faptul că senatorii puterii nu acceptă şi alte amendamente decât cele despre care se face vorbire în cererea de reexaminare.
El a susţinut că, atunci când ajung la putere, politicienii inventează legi şi proceduri pentru că îi interesează un anumit rezultat, lucru care, ulterior, se întoarce împotriva lor.
Miron Mitrea a arătat că este o recomandare europeană ca punctul de pensie să fie de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a cerut sistarea dezbaterilor. El a reproşat preşedintelui de şedinţă că permite tergiversarea dezbaterilor, lăsând să intervină mai mulţi vorbitori de la fiecare grup parlamentar.
Propunerea sa de sistare a dezbaterilor generale a fost adoptată cu 62 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
De asemenea, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a cerut ca raportul Comisiei pentru muncă să fie returnat la această comisie, astfel încât să poată fi luate în discuţie şi amendamentele admise de membrii comisiei conduse de senatorul PSD. Propunerea sa a fost respinsă, fiind înregistrate 59 de voturi "împotrivă" şi 41 de voturi "pentru".
Senatorii PSD anunţaseră, ieri, că vor solicita la şedinţa de plen a Senatului din cursul după-amiezii, reîntoarcerea Legii pensiilor la Comisia de muncă, pentru a fi reanalizate şi cele 15 amendamente ale Comisiei juridice. Senatorul PSD Petre Ţuţuianu a afirmat că, pe lângă cele 90 de amendamente formulate de senatorii Comisiei de muncă la rediscutarea Legii pensiilor, în urma cererii de reexaminare, şi senatorii din Comisia de politică externă şi din Comisia juridică au propus amendamente, care nu au fost discutate de Comisia de muncă, astfel că nu figurează în raport.