vineri, 22 oct 2010 - Anul XV, nr. 249 (4540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statul român, obligat de CEDO până la 31 decembrie 2009 să plătească 44,6 milioane de euro

Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să plătească, până la 31 decembrie 2009, despăgubiri de 44.644.066 euro, după ce au fost pronunţate 648 de hotărâri, în 584 din acestea România fiind condamnată.

Judecătorul Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti - unul dintre autorii culegerii "Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele împotriva României din perioada 1994-2009. Analiză, consecinţe, autorităţi potenţial responsabile", lansat ieri la Academia Română - a afirmat că problema abordată nu este legată doar de cifre, recomandând să fie privită individual, în ansamblul şi unitatea sa, întrucât cifrele se bazează pe un studiu ştiinţific şi nepărtinitor.

"Nu am cruţat puterea judecătorească. Ori de câte ori este culpabilă, ea apare ca vinovată", a susţinut judecătorul Dragoş Călin, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Judecătorul arată că studiul realizat de cei 11 magistraţi, semnatari ai culegerii, relevă că până la 31 decembrie 2009, România a suportat 584 de condamnări, dintr-un total de 648, în jur de 90 la sută din plângerile adresate CEDO fiind declarate neadmisibile, tocmai pentru că cei care le formulează nu ştiu condiţiile în care o cerere individuală poate fi analizată.

Presa a relatat despre sume privind despăgubirile, a spus Călin, precizând că "nimeni nu a făcut calcul, un studiu ştiinţific din care să rezulte evident aceste sume". "Se vorbea de 70 de milioane de euro, 90 de milioane de euro", a adăugat judecătorul.

Potrivit datelor relevate în culegere, România a fost obligată, în baza deciziilor date de CEDO până la sfârşitul anului trecut, la plata unei sume totale de 44.644.066 euro, din care 42.201.381 reprezintă valoarea despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale Curţii Europene, iar 2.433.685 plăţile făcute în urma înţelegerilor amiabile între stat şi reclamant.

Majoritatea despăgubirilor s-au dat în cazul nerespectării dreptului de proprietate, respectiv în dosarele caselor naţionalizate.

Judecătorul Călin a amendat faptul că, potrivit relatărilor presei, singurii vinovaţi de condamnarea României la CEDO sunt magistraţii, precizând că astfel de alegaţii sunt speculative.

Cei 11 judecători şi procurori, în culegerea "Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele împotriva României din perioada 1994-2009. Analiză, consecinţe, autorităţi potenţial responsabile", au avut în vedere fiecare situaţie, pentru a identifica mecanismul ce a condus la condamnarea statului român, iar paleta condamnărilor "este extrem de diversificată", a afirmat Dragoş Călin.

Curtea a atras atenţia că, în ciuda zecilor de hotărâri prin care s-a pronunţat asupra ineficienţei mecanismului de acordare a compensaţiilor pentru imobilele naţionalizate de statul român, nu s-au realizat progrese semnificative în privinţa reformării şi consolidării cadrului legislativ în materie.

Judecătorul Dragoş Călin a declarat că vinovaţii de condamnările României la CEDO sunt: Legislativul - pentru incoerenţa legilor, Executivul - întrucât autorităţi administrative au înstrăinat bunurile fără a verifica situaţia lor, puterea judecătorească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul român, obligat de CEDO până la 31 decembrie 2009 să plătească 44,6 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul român, obligat de CEDO până la 31 decembrie 2009 să plătească 44,6 milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corb la corb nu-si scoate ochi ! trimis de
(22 oct 2010, 12:08:15
Cred ca nici 10 la suta din hotarari judecatoresti care sunt contestabile ajung la CEDO, daca ar ajunge si ar fi solutionate in timp mai scurt ar fi foarte greu de suportat de catre statul roman despagubirile cuvenite. Ar trebui ca legislativul sa corecteze acolo unde este necesar iar magistrati sa fie trasi la raspundere acolo unde se constata ca din cauza lor a fost condamnata Romania. Dar cum se prezinta lucrurile nu intrevad o indreptare a situatiei asa ca o sa mai auzim vesti de acest gen.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei