Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să plătească, până la 31 decembrie 2009, despăgubiri de 44.644.066 euro, după ce au fost pronunţate 648 de hotărâri, în 584 din acestea România fiind condamnată.
Judecătorul Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti - unul dintre autorii culegerii "Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele împotriva României din perioada 1994-2009. Analiză, consecinţe, autorităţi potenţial responsabile", lansat ieri la Academia Română - a afirmat că problema abordată nu este legată doar de cifre, recomandând să fie privită individual, în ansamblul şi unitatea sa, întrucât cifrele se bazează pe un studiu ştiinţific şi nepărtinitor.
"Nu am cruţat puterea judecătorească. Ori de câte ori este culpabilă, ea apare ca vinovată", a susţinut judecătorul Dragoş Călin, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).
Judecătorul arată că studiul realizat de cei 11 magistraţi, semnatari ai culegerii, relevă că până la 31 decembrie 2009, România a suportat 584 de condamnări, dintr-un total de 648, în jur de 90 la sută din plângerile adresate CEDO fiind declarate neadmisibile, tocmai pentru că cei care le formulează nu ştiu condiţiile în care o cerere individuală poate fi analizată.
Presa a relatat despre sume privind despăgubirile, a spus Călin, precizând că "nimeni nu a făcut calcul, un studiu ştiinţific din care să rezulte evident aceste sume". "Se vorbea de 70 de milioane de euro, 90 de milioane de euro", a adăugat judecătorul.
Potrivit datelor relevate în culegere, România a fost obligată, în baza deciziilor date de CEDO până la sfârşitul anului trecut, la plata unei sume totale de 44.644.066 euro, din care 42.201.381 reprezintă valoarea despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale Curţii Europene, iar 2.433.685 plăţile făcute în urma înţelegerilor amiabile între stat şi reclamant.
Majoritatea despăgubirilor s-au dat în cazul nerespectării dreptului de proprietate, respectiv în dosarele caselor naţionalizate.
Judecătorul Călin a amendat faptul că, potrivit relatărilor presei, singurii vinovaţi de condamnarea României la CEDO sunt magistraţii, precizând că astfel de alegaţii sunt speculative.
Cei 11 judecători şi procurori, în culegerea "Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele împotriva României din perioada 1994-2009. Analiză, consecinţe, autorităţi potenţial responsabile", au avut în vedere fiecare situaţie, pentru a identifica mecanismul ce a condus la condamnarea statului român, iar paleta condamnărilor "este extrem de diversificată", a afirmat Dragoş Călin.
Curtea a atras atenţia că, în ciuda zecilor de hotărâri prin care s-a pronunţat asupra ineficienţei mecanismului de acordare a compensaţiilor pentru imobilele naţionalizate de statul român, nu s-au realizat progrese semnificative în privinţa reformării şi consolidării cadrului legislativ în materie.
Judecătorul Dragoş Călin a declarat că vinovaţii de condamnările României la CEDO sunt: Legislativul - pentru incoerenţa legilor, Executivul - întrucât autorităţi administrative au înstrăinat bunurile fără a verifica situaţia lor, puterea judecătorească.
(22 oct 2010, 12:08:15