Sindicaliştii din administraţia publică au sesizat, ieri, Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea legii pentru aprobarea OUG 1/2010 care reglementează modul de acordare a stimulentelor, în opinia lor acordarea acestor drepturi doar pentru administraţia centrală fiind discriminatorie.
Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, Romel Neagu, a declarat, joi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că sindicaliştii au început demersurile privind sesizarea neconstituţionalităţii prevederii referitoare la acordarea stimulentelor doar funcţionarilor publici din administraţia publică centrală.
El a precizat că a fost sesizat, ieri, Avocatul Poporului, iar în zilele următoare va fi sesizat şeful statului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, dar şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Sindicaliştii au cerut, marţi, ca stimulentele să fie introduse în salariul de bază şi pentru personalul din administraţia publică locală, apreciind că aplicarea acestei măsuri doar pentru cei din administraţia centrală ar fi discriminatorie.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual "Forţa Legii", Ringo Dămureanu, a spus, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că statul aplică un tratament discriminatoriu între administraţia centrală şi cea locală.
El a precizat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi că doar pentru administraţia centrală vor fi introduse stimulentele în salariul de bază, nu şi pentru angajaţii din administraţia locală, consilii şi primării.
Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat ieri că aproximativ 30.000 de membri ai Federaţiei din Finanţe afiliate la "Sed Lex" ar putea declanşa greva generală după 18 noiembrie, dacă până la acea dată nu se va rezolva problema stimulentelor.
Marica a precizat că şi celelalte federaţii afiliate la "Sed Lex" iau în calcul declanşarea grevei generale, iar dacă se va decide acest lucru, după 18 noiembrie ar putea întrerupe lucrul 80.000 de funcţionari publici.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament la OUG 1/2010 referitor la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor.
Comisia de muncă a propus plenului adoptarea unui amendament al deputatului PD-L Claudia Boghicevici, potrivit căruia, după articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".
Articolul prevede, de asemenea, că "valoarea medie prevăzută la alin.(1) se calculează pentru funcţiile identice, echivalente sau asimilate din punct de vedere al salarizării, distinct la nivelul aparatului propriu al ministerelor cumulat cu aparatul propriu al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, ordonatori secundari de credite, aflate în subordinea ordonatorului principal de credite, respectiv cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor secundari de credite, alţii decât organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, din subordinea unui ordonator principal de credite şi cumulat la nivelul tuturor ordonatorilor terţiari de credite din subordinea unui ordonator principal sau, după caz, secundar de credite".