Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional.
Iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi deputaţi şi senatori PSD+PC şi PNL a fost respinsă de Senat, dar a trecut marţi, aceasta fiind adoptată de Camera Deputaţilor, în sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".
Iniţiativa legislativă priveşte aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, considerându-se că acesta este unul dintre mijloacele de menţinere a nivelurilor preţurilor la alimente precum pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul.
"În plen a fost adoptată, la vot final, iniţiativa noastră de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres a fost atins", a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan.
El a susţinut că iniţiativa PSD+PC şi PNL a fost votată marţi şi de către ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, prezent la vot.
"Iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial", a mai spus Viorel Ştefan.
Întrebat dacă PDL a votat această iniţiativă a opoziţiei dintr-o eroare, Viorel Ştefan a precizat că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers.
"Sunt puţin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, şedinţa fiind condusă de Roberta Anastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil iniţiativei, ne face să credem că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză aceste demers", a mai spus Viorel Ştefan.
În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizează că nu susţine acest proiect de lege.
Camera Deputaţilor fiind forul decizional, legea urmează să fie transmisă preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare.
Agrostar şi Romalimenta: Alimentele nu se ieftinesc după scăderea TVA; Rompan vede un impact ridicat
Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora şi creşterea fraudei fiscale.
"Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile", a spus Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei Agrostar.
El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant.
"Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi de Codul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate, preţurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se va resimţi o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori", a adăugat Ştefan.
Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan, crede că produsele alimentare se vor ieftini cu circa 18% în urma scăderii TVA.
"În plus, va fi o concurenţă loială în piaţă şi încasările bugetare vor creşte, pentru că va creşte baza de impozitare", a afirmat el.
În schimb, Nicolae Minea, preşedintele Romalimenta, crede că legea va avea doar efecte negative.
"Această lege este o tâmpenie. Va fi greu de cuantificat ce înseamnă carne proaspătă sau lapte pentru consum, de exemplu. Dacă vei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o procesează TVA este mare. Această lege va fi greu de aplicat şi va creşte evaziunea", a spus Minea.