Procurorii din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au reţinut, vineri, pe Ionuţ Adrian Eftimie, ce controlează IT&Media Productions LTD, pentru o fraudă de aproximativ opt milioane de euro.
Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus vineri punerea în mişcare a acţiuni penale şi reţinerea inculpatului Ionuţ Adrian Eftimie, pentru spălare a banilor.
Potrivit Parchetului, Eftimie ar fi iniţiat şi coordonat un întreg circuit de spălarea banilor, prin care o sumă de aproximativ opt milioane de euro a ajuns, în numerar sau prin virament bancar, fie în contul său personal, fie al unei societăţi pe care o controlează, IT&Media Productions LTD (companie off-shore).
"De menţionat este faptul că suma amintită provenea din încheierea unor contracte de prestări servicii cu caracter fictiv între mai multe societăţi comerciale, printre care şi Petromservice SA (în prezent PSV Company SA), plăţile efectuate pentru contractele astfel încheiate, neavând corespondent într-o contraprestaţie reală, corespunzătoare", arată Parchetul.
Din cercetările efectuate a mai rezultat că inculpatul este cel care s-a ocupat de întocmirea tuturor formalităţile, deşi nu avea nici o calitate în cadrul firmei Petromservice SA (în prezent PSV Company SA), scopul fiind de a desfăşura aceste acte materiale infracţionale pentru a-şi transfera suma menţionată în patrimoniul său pentru a şi-o însuşi.
Inculpatul urmează a fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Numele lui Eftimie apare şi-n cadrul unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind conducerea SC PSV Company SA (fostă Petrom Service SA), respectiv Sorin Mihai, fostul director general al Petrom Service.
Potrivit DIICOT, prin încheierea unor contracte fictive derulate de către SC PSV Company SA (fostă Petrom Service SA) a fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 milioane lei, iar pentru disimularea fondurilor încasate învinuiţii au procedat la înfiinţarea a 18 societăţi comerciale în care aveau calitatea de asociaţi/administratori/împuterniciţi pe cont.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006 - 2008, membri grupării şi-au oprit, în mod ilegal, bani de la firme pe care le administrau sau cărora le gestionau resursele financiare.
Aceştia sunt suspectaţi şi de sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea surselor impozabile sau taxabile, precum şi de disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute în acest fel, prin transferuri bancare succesive urmate de retragerea în numerar.
Astfel, prin folosirea a 18 firme, majoritatea înfiinţate în 2006 de către o parte din membri - asociaţi şi administratori -, aceştia au sprijinit angajaţii altei companii, pentru delapidarea acesteia, prin înregistrarea unor operaţiuni fictive care să creeze aparenţa prestării unor servicii IT.
Ei au folosit acelaşi mod de operare şi pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexactă, în bilanţurile anuale şi situaţiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil (baza de calcul pentru impozitul pe profit) şi livrările sau prestările de servicii (bază de calcul pentru TVA colectată, în funcţie de care se calculează TVA de plată).