Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Române Contra Reumatismului, profesor Cătălin Codreanu, într-un eveniment pentru Ziua Mondială a Artritei.
Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, cu o prevalenţă de aproximativ 1%, ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 persoane cu această maladie.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populaţia adultă. Aproape jumătate din adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo - scheletice evidenţiabile prin examen clinic, iar 10% din populaţie prezintă din această cauză un grad de handicap motor. Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice. Datorită interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificative.
"Dincolo de cifre statistice sunt însă oameni, sunt dramele pacienţilor: vieţi distruse, cariere întrerupte, părinţi care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreţine, ajungând să se considere o povară pentru familie şi societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin intervenţia sistemului sanitar, dar şi a societăţii, în ansamblul ei", a mai spus medicul.
Profesorul Codreanu spune că principalele simptome ale bolii sunt durere în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, ce conduc în timp la pierderea funcţionalităţii normale, datorită evoluţiei proceselor distructive la nivel osos şi în cartilaje, având consecinţe invalidante asupra pacienţilor afectaţi de această boală.
Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.
"Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5 – 10 ani, de aceea trebuie să atragem atenţia asupra simptomelor timpurii ale bolii, astfel încât oamenii să se prezinte la medic imediat ce observă aceste manifestări. Ziua Mondială a Artritei în acest an are o semnificaţie specială pentru că aniversam 50 de ani de la înfiinţarea Centrului de Boli Reumatismale din Bucureşti, prima instituţie medicală din România dedicată pacienţilor cu reumatism", a adăugat managerul unităţii sanitare, profesorul Cătălin Codreanu.
El a mai spus că în cei 50 de ani de existenţă, Centrul a devenit o instituţie medicală puternică, specializată pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor reumatici.
"Centrul de Boli reumatismale înseamnă astăzi, peste 8000 internări şi peste 15.000 consultaţii reumatologie anual, facilităţi performante de investigaţie pentru pacienţi ( inclusiv radiologie cu prelucrare digitală a imaginii, echografie osteo-articulară, osteodensitometrie ), un colectiv medical cu vastă experienţă în diagnosticul şi tratamentul bolilor reumatice", a adăugat şeful clinicii.
Ziua Mondială a Artritei se desfăşoară, în 2010, la nivel mondial, sub sloganul "Let's work together!".