Garanţiile de stat pentru tinerii întreprinzători vor fi acordate în limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro în 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un număr estimat de 200 firme în acest an şi minim 1.000 firme anul viitor, afirmă premierul Emil Boc
El a avut, ieri, o discuţie cu parteneri sociali, cărora le-a prezentat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind sprijinirea tinerilor întreprinzători.
"La nivelul garanţiilor de stat, programul are alocate în jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru 2010, 80 de milioane pentru 2011, care să acopere partea de garanţii guvernamentale pe care statul le dă. La fel şi în privinţa ajutorului nerambursabil, să putem găsi resurse financiare ca programul să fie acoperit pentru, minim - să spunem - 200 de firme în 2010 şi sperăm în jur de 1.000, cel puţin, în 2011, astfel încât să fie un program care să aibă cât de cât o susţinere bugetară, în condiţiile în care nu este singurul program guvernamental prin care susţinem economia", a spus Boc.
Proiectul de act normativ prevede că tinerii întreprinzători în vârstă de până la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, şi de o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 30% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10.000 euro.
Pentru obţinerea de credite bancare destinate realizării producţiei pentru export şi investiţiilor pentru extinderea şi dezvoltarea propriei activităţi vor fi acordate garanţii de stat de până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Întreprinzătorii debutanţi vor fi scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, cu ocazia constituirii microîntreprinderii.
În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, aceştia trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent, să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare şi să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, dar nu intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
Facilităţile nu se mai acordă din momentul în care cifra de afaceri pentru anul în curs depăşeşte echivalentul în lei a 500.000 de euro.
Premierul Emil Boc a declarat, săptămâna trecută, că ordonanţa va fi aprobată de Guvern împreună cu normele de aplicare, iar programul va fi aplicat atât în 2010, cât şi în 2011. Bugetul destinat ajutorarelor financiare nerambursabile pentru ultimele luni din acest an ar urma să fie de un milion euro.