Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început, ieri, cu o ceartă între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, după ce preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a venit la prezidiu pentru a conduce lucrările, liderii PSD şi ai PNL solicitând ca şedinţa să fie condusă de altcineva.
Roberta Anastase a venit ieri la prezidiul Camerei Deputaţilor, pentru prima oară de la declanşarea scandalului legat de legea pensiilor şi solicitarea opoziţiei de a o sancţiona pe Anastase pentru votul dat la această lege.
Anastase a precizat prezenţa parlamentarilor din sală, arătând că, din totalul de 333, la lucrări s-ar afla 181.
Reprezentanţii PSD şi ai PNL Aura Vasile şi respectiv Eugen Nicolăescu, au cerut ca Roberta Anastase să nu mai conducă lucrările Camerei, ci să desemneze un vicepreşedinte pentru aceasta, ei exprimându-şi în continuare nemulţumirea faţă de modul în care s-a dat votul final la legea pensiilor în urmă cu o lună în Camera Deputaţilor.
"Am solicitat ca doamna Roberta Anastase să nu mai conducă lucrările plenului Camerei Deputaţilor, deoarece chiar dacă legea a fost retrimisă la Parlament, ceea ce s-a întâmplat, adică furt la vot, este un fapt ce nu poate fi anulat", a declarat Aura Vasile.
Ea a cerut desemnarea unui vicepreşedinte al Camerei care să conducă şedinţa de plen, arătând că, în caz contrar, PSD doreşte pauză de consultări.
La rândul său Eugen Nicolăescu (PNL) a precizat că liberalii nu vor participa la lucrări dacă acestea sunt conduse de Roberta Anastase.
"Grupul PNL va părăsi sala până veţi părăsi conducerea şedinţei", i-a spus Nicolăescu lui Anastase, după ce şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că săptămâna trecută coaliţia majoritară a respins solicitarea PNL de a fi înfiinţată o comisie de anchetă care să verifice modul în care a fost votată legea pensiilor.
"Suntem pregătiţi să funcţionăm şi fără dumneavoastră, dar nu acesta este rolul Parlamentului", a replicat liderul PDL Mircea Toader. El a mai spus că parlamentarii de la opoziţie şi putere sunt împreună până în 2012, fie că le place sau nu acest lucru.
"Stimaţi colegi de la opoziţie, trebuie să mergem înainte, că ne place sau nu ne place, suntem împreună până în 2012", a adăugat liderul PDL.
După aceste discuţii, la solicitarea PSD deputaţii au luat o pauză de consultări.
Şedinţa a fost reluată după circa 10 minute, fiind în continuare condusă de Roberta Anastase.
Deputaţi ai PDL şi ai PSD au mai avut, în timpul şedinţei, un schimb acid de replici, înainte ca opoziţia să părăsească şedinţa.
"Am privit cu înmărmurire cum se încearcă să se conducă şedinţa de astăzi de către fostul preşedinte, după părerea mea, Roberta Anastase. Personal, eu nu pot fi de acord cu o preşedintă care vine în plen să ne vorbească de vânzare şi cumpărare de voturi, de aranjamente în culise, de sume de sute de miliarde de lei fără să ne spună despre ce e vorba (...) Vreau să ne spună acei 127 de miliarde de lei de unde i-a luat, cui i-a dat şi pentru ce motiv i-a dat? Ar trebui să facă lumină în acest caz", a spus deputatul PSD Robert Negoiţă.
În replică, Cezar Preda (PDL) a spus că "nu este corect să vii la microfonul Camerei şi să vorbeşti despre bani, despre evaziune, despre furt, când eşti o persoană direct implicată". "Nu e corect să vii la microfon şi să vorbeşti despre bani, despre evaziune, despre furt când eşti o persoană direct implicată. Mai întâi să plătim la stat vreo 50 de milioane de euro evaziune şi pe urmă să venim să spunem statului că trebuie să-şi gestioneze mai bine fondurile. Vă rog să nu fim ridicoli", a spus deputatul PDL.
Într-o intervenţie în plen, social-democratul Nicolae Bănicioiu i-a spus lui Cezar Preda că ar trebui să facă îndemnuri legate de problemele cu fiscul în grupul PDL. "Ar trebui ca acel îndemn făcut mai devreme (de către Cezar Preda - n.r.) să îl facă şi în cadrul grupului parlamentar al PDL şi poate vorbeşte şi cu membrii Guvernului care au foarte multe probleme cu Fiscul, dar acolo nu prea are voce", a spus Bănicioiu.
După acest schimb de replici, şi reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa, nemulţumiţi că lucrările erau conduse de preşedinta Camerei Roberta Anastase. Deputaţii PSD au anunţat că urmăresc şedinţa de la balcoanele Camerei.
În absenţa PSD şi a PNL, Camera Deputaţilor a aprobat programul şi ordinea de zi, deputaţii puterii adoptând pe articole o serie de proiecte de lege.