Medicul dentist lucrează izolat şi "în orb" întrucât, de cele mai multe ori, pacientul refuză să-i spună de ce boli suferă de teamă că i-ar putea fi refuzat tratamentul, a declarat, miercuri, preşedintele Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice, profesor dr. Alexandru Petre.
"Riscul de a institui bolnavilor un anumit tratament sau procedură terapeutică fără să le cunoaşte suferinţa este foarte mare. Un diabetic căruia îi faci o lucrare fără să ştii că are această maladie riscă să piardă lucrarea", a adăugat preşedintele UNAS.
El spune că pentru fiecare pacient ar trebui să fie făcută o fişă de anamneză (fişa de evaluare primară), dar legea nu obligă la aşa ceva.
"Ar trebui să fie obligatorie anamneza. Dar legea nu prevede obligativitatea evaluării primare. Atunci, pacientul este întrebat dacă se ştie cu vreo afecţiune. Poate spune foarte bine: nu, şi chiar să fie adevărat", a adăugat Petre.
Potrivit preşedintelui UNAS de multe ori dentistul este cel care identifică anumite boli, cum ar fi tensiune arterială, cataractă sau altele.
"Cei care ajung la dentist trebuie să ştie că avem nevoie să comunice cinstit cu doctorul. Pentru că un pacient cu suferinţă oncologică, cardiacă, diabet sau cu tensiune arterială necesită o grijă specială. Nu mă refer la cei cu boli infecţioase precum hepatita, HIV/SIDA, TBC sau altele. Pentru aceste posibile cazuri medicul îşi ia din start toate precauţiile. El poartă mască, mănuşi, ochelari şi halat de protecţie. Orice caz trebuie privit ca un posibil transmiţător al unei maladii infecţioase. Exact ca în chirurgie. De fapt, medicina dentară este tot chirurgie", a mai spus medicul Petre.
El a făcut această declaraţie în conferinţa care precede cel de-al XII-lea Congres Internaţional UNAS. Paralel cu lucrările congresului, se va desfăşura şi Conferinţa Naţională de Parodontologie - ediţia a III-a, precum şi Expoziţia Internaţională Specializată pentru Produse şi Servicii Stomatologice Expo Dent- ediţia a XII-a.
Tema congresului "Managementul medico-dentar al pacienţilor cu afecţiuni generale aduce în atenţia medicilor din numeroase specialităţi medicale
şi medico-dentare interdependenţa dintre afecţiunile buco-dentare şi generale, dificultăţile de diagnostic şi tratament, necesitatea, avantajele şi problemele abordării interdisciplinare a pacienţilor, indiferent de instituţia medicală în care se prezintă o persoană pentru diagnostic şi tratament, a mai spus preşedintele UNAS.