joi, 7 oct 2010 - Anul XV, nr. 236 (4527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botiş: Matematic este imposibil ca o pensie să scadă

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, miercuri, că dacă ar fi fost adoptată Legea pensiilor cu formula propusă de opoziţie, pensiile ar fi putut să scadă, dar că, în forma actuală, "matematic este imposibil" ca acest lucru să se întâmple.

"Pensiile pentru anul 2010 nu scad. Am dus din zona politică modul de calcul al pensiilor într-o zonă economică. Pentru oricine este interesat şi citeşte, o să observe că modul de calcul propus de noi dă sustenabilitate pe termen mediu şi lung sistemului de pensii. Pe modalitatea de calcul propusă de opoziţie, o modalitate de calcul pur politică, exista şansa ca, în cazul în care majorităţile politice se schimbă, acel procent propus să scadă sub ceea ce am propus noi", a declarat Ioan Botiş în timpul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PDL.

El a afirmat că, în formula actuală a legii, există un indicator de bază, valoarea punctului de pensie, de 732,8 lei, şi un alt indicator, fix, numărul de puncte acumulat.

"Matematic este imposibil ca o pensie să scadă", a susţinut Botiş.

El a făcut şi o simulare pentru anul 2012.

"Valoarea actuală a punctului de pensie, de 732,8 lei, se indexează cu rata inflaţiei, cu 100% din rata inflaţiei. Orice depreciere a veniturilor indusă de inflaţie trebuie reconsiderată prin acoperirea ei, 100% din rata inflaţiei. Am luat o rată a inflaţiei analizată de 5,3%, o rată a inflaţiei anualizată, şi o creştere a câştigului salarial mediu brut de 0,4%. În aceste condiţii, pensia va creşte, în mod natural, de la 732,8 lei la 773,1 lei, deci o creştere de 40,3 lei. dacă nici într-o formulă explicit matematică opoziţia nu găseşte o balansare a punctului de pensie, va fi foarte greu să găsească o explicaţie într-o formulă politică, pentru că orice formulă de tip politic într-un sistem economic nu are valoare. Din acest motiv în legea pensiilor am considerat că modalitatea cea mai corectă de a calcula valoarea punctului de pensie este aceea de a lega acea valoare de situaţia economică", a spus ministrul muncii.

Ioan Botiş a susţinut că, în cazul creşterii economice, chiar în condiţiile existenţei inflaţiei, valoarea punctului de pensie creşte, "pentru că în aceste condiţii creşte şi câştigul mediu salarial brut, iar în cazul în care avem o creştere economică negativă, inflaţia cu siguranţă acoperă ceea ce pierde fiecare prin aceste deprecieri".

"Deci, valoarea punctului de pensie rămâne permanent pozitivă. Este marele câştig al formulei pe care am propus-o în legea pensiilor", a punctat Botiş.

De asemenea, el a reamintit că vârsta de 65 de ani pentru pensionarea femeilor va fi necesară din 2030.

"Vârsta de pensionare a femeilor creşte până la 65 de ani, începând cu 2014, în creştere, ajungând în 2030 cu acea vârstă de 65 de ani. Conform Legii 19, bărbaţii ating această vârstă în 2014, iar doamnele continuă să lucreze până la 65 de ani doar în condiţiile în care ating vârsta aceasta în 2030. Cei care s-au născut în anul 1967 pot invoca această lege", a explicat ministrul Muncii.

El a mai spus că, prin actuala lege a pensiilor s-a adus "un mod etic de a trata cetăţeanul român, pentru că sistemul acesta contributiv şi redistributiv a creat de-a lungul timpului distorsiuni, pentru că s-au creat categorii speciale care au beneficiat de pensii foarte mari, în defavoarea celor care au contribuit".

"Această lege repune, pe baze etice, tot sistemul şi creează o sustenabilitate de care România avea nevoie", a mai declarat Botiş

Întrebat căror categorii de pensionari li se vor reduce veniturile, el a indicat diplomaţi, personal aeronautic civil navigant, personal auxiliar din instanţele de judecată, parlamentarii, funcţionari publici parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi şi cei din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

"Se diminuează aceste pensii. Deci pensiile foarte mari scad. Funcţionarii publici parlamentari, 403 dosare recalculate, pensia medie de serviciu - 2737 lei, pensia medie lunară după recalculare – 1630 lei. Diplomaţii: pensia medie – 4214, 1963 după recalculare. Parlamentarii: pensia medie de serviciu 3616, pensia medie după recalculare – 2146 lei. Curtea de Conturi: pensia medie 5480 lei, 2012 după recalculare. Personalul civil Navigant: 9213 lei pensie medie, după recalculare 1732 lei", a mai explicat ministrul Muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botiş: Matematic este imposibil ca o pensie să scadă.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botiş: Matematic este imposibil ca o pensie să scadă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei