Doi militari români au murit în Afganistan, iar un altul a fost rănit, după ce autovehiculul în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
Evenimentul s-a petrecut vineri, în timpul unei misiuni.
Sublocotententul (pm) Marius Florin Sfecheş, originar din satul bistriţean Şintereag, care a murit, vineri dimineaţă, în Afganistan, avea un frate militar mai mare cu nouă ani, aflat în misiune cu el în aceeaşi ţară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul comunei Şintereag, Ioan Bob, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că militarul mort mai avea un frate împreună cu el în misiune, în vârstă de 34 de ani, dar şi o soră stabilită în Statele Unite ale Americii.
"Îi cunosc foarte bine familia. Mama lui este factor poştal. Ne aduce în fiecare zi corespondenţa la Primărie. Tatăl lui e pensionar după ce a lucrat ca şi tehnician veterinar. Mai are un frate de 34 de ani, tot militar, plecat şi el în Afganistan, şi o soră stabilită în SUA", a declarat primarul.
Edilul a spus că nu cunoaşte ziua în care va fi repatriat sicriul tânărului, dar că va face toate pregătirile necesare pentru a asigura toate condiţiile pentru ceremonialul militar care va avea loc.
"Voi sta de vorbă cu familia şi vom vedea ce anume trebuie să facem ca să asigurăm toate condiţiile pentru înmormântarea care se va desfăşura cu onoruri militare", a spus Ioan Bob.
Purtătorul de cuvânt al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, maiorul Cristian Mariş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că vineri, în jurul orei 10.30 (ora României), sergentul major Marius Florin Sfecheş (25 de ani) şi soldatul Cristian-Petru Filip (26 de ani) au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee în care se aflau aceştia.
Potrivit sursei citate, atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă (28 de ani). Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.
Conform sursei citate, militarul rănit şi cei doi militari care şi-au pierdut viaţa făceau parte din Batalionul 812 Manevră "Şoimii Carpaţilor". Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit, el având un copil de 9 luni. Sfecheş era din satul Şintereag, Filip din Bistriţa, iar Zbâncă din localitatea Şieu.
"Au fost anunţate familiile. Luni sau marţi vor fi repartriate cadavrele celor doi", a spus Mariş.
Potrivit sursei citate, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.
De asemenea, ministrul Apărării a înaintat preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Peste 600 de militari ai Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor" Bistriţa se află în Afganistan pentru o misiune de menţinere a păcii care va dura şase luni, miercuri având loc revista de front dinaintea plecării în prezenţa autorităţilor. Este a treia misiune de menţinere a păcii în Afganistan la care participă Batalionul 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor".
În această misiune au plecat, în total, 610 militari, adică 76 de ofiţeri, 228 de maiştri militari care au gradul de subofiţer, 306 de soldaţi şi gradaţi voluntari. În perioada iulie 2010-ianuarie 2011, militarii bistriţeni execută o misiune de menţinere a păcii în Afganistan. Ei au obligaţia să protejeze populaţia locală în timpul extinderii legitimităţii guvernului afgan şi să contribuie la reducerea influenţei elementelor insurgente asupra acesteia.
Principalele sarcini ale Batalionului 812 Infanterie Bistriţa sunt menţinerea libertăţii de mişcare pe Autostrada A1, interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente şi reducerea infiltrărilor insurgenţilor pe rutele de acces. Totodată, militarii au sarcina să descopere şi să distrugă ascunzătorile de armament, muniţii şi materiale explozive ale insurgenţilor şi să participe la operaţiuni umanitare.
Înfiinţat la 1 martie 1995 în Garnizoana Dej şi dislocat la 1 august 1995 în Garnizoana Bistriţa, Batalionul 812 Infanterie Bistriţa ocupă o poziţie importantă în structura Brigăzii 81 Mecanizate.
Batalionul a desfăşurat misiuni de menţinere a păcii în Africa în misiunile UNVEM III şi Monua (Angola), operaţii de reconstrucţie a păcii în Europa – misiunile Belurokos 8, 9 şi 10 din Kosovo şi operaţii de stabilitate şi reconstrucţie în Asia – misiunea Enduring Freedom (Afganistan), Antica Babilonia (Irak), dar a participat şi la o misiune NATO ISAF III în Afganistan.