Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, vineri, la Bistriţa, că de zece ani se aruncă bani pe diferite proiecte, cum ar fi aducţiuni de apă în sate nelocuite sau construcţia de şcoli în localităţi fără copii, iar această situaţie trebuie să înceteze.
Ministrul Blaga a făcut aceste afirmaţii de la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), unde s-a adresat primarilor de municipii prezenţi la întrunire după ce i-a ascultat pe mai mulţi dintre ei ridicând diverse probleme printre care şi aceea că nu au bani să cofinanţeze proiecte cu bani europeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Aruncăm bani, în diferite proiecte, de zece ani de zile, şi sper să se termine în curând. Ducem apă şi canal în sate nelocuite. Dacă recunoaştem toţi, indiferent din ce formaţiune provenim, atunci facem ceva, dar dacă, după ce ieşim de aici şi alergăm fiecare spre altă zonă, o să rămânem în această situaţie. A fost un program foarte bun de a duce apă în toate satele din ţară. Uneori însă apa este adusă de la 30 de kilometri. Ajunge apa în mijlocul satului, i se fac, prin proiect, trei-patru branşamente la intersecţii şi primarul trebuie să stea cu pază acolo să nu fure lume apa fiindcă nimeni nu plăteşte. Asta este situaţia în majoritatea satelor care au implementat Programul 687", a declarat Vasile Blaga.
Ministrul a spus că aceste lucruri ar fi trebuit rezolvate de ani de zile "fără patimă" de către politicieni, el afirmând că există capacitate în special în toate structurile asociative de a se pune capăt unor astfel de situaţii.
Blaga a afirmat că uneori ceea ce primează sunt interesele şi a dat exemplul şcolilor construite "în câmp, în sate fără copii".
El s-a referit apoi la un caz din judeţul Botoşani, "care are conducere PDL", ca să nu fie acuzat că ia în vizor autorităţile ce provin din alte partide politice.
"Am avut o discuţie cu nişte primari. O comună cu 1.500 de locuitori din care era de loc şi inspectorul şcolar s-a gândit să facă un campus şcolar cu sală de sport, bazin, internat, de toate şi mi-a zis că are nevoie de circa 500 de miliarde. Şi eu l-am întrebat cine va merge acolo, cine va învăţa acolo?", a spus Blaga, care a subliniat că astfel de proiecte nu sunt realiste şi nu ar trebui ca autorităţile să ceară bani pentru ele.
"Cea mai mare problemă în România, din punctul de vedere al bugetelor, o au micile oraşe care au avut fabrici, care au fost monoindustriale şi, dacă sunt şi sub 10.000 de locuitori, nici nu încape problemă. Uneori m-am prefăcut că un oraş are 10.001 locuitori ca să fie eligibil pe un program că, dacă avea 9.999 nu intra pe niciun POS. Acestea au fost probleme scăpate în timp, dar ele trebuie corectate", a declarat Blaga.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a participat, vineri, la Bistriţa, la întrunirea AMR care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.
(25 sep 2010, 12:27:11