Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, dacă va promulga Legea pensiilor.
Victor Ponta a declarat că, în momentul în care Traian Băsescu va promulga legea privind sistemul unitar de pensii publice, PSD va declanşa procedura de suspendare a acestuia din funcţia de şef al statului, întrucât în acest moment vor fi întrunite toate condiţiile pentru o asemenea acţiune.
Liderul PSD a susţinut că, prin promulgarea acestui act normativ, preşedintele Băsescu va legitima frauda care s-a produs în Parlament.
El a făcut apel la toate grupurile parlamentare, inclusiv la cele din actul guvernamental, să sprijine un astfel de demers al social-democraţilor.
"Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor adoptată prin fraudă de Roberta Anastase la cererea sa personală, voi solicita conducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de la UDMR şi minorităţilor să fie de acord, vom începe procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui şi vom solicita tuturor grupurilor să voteze", a spus Ponta.
El a argumentat că prin eventuala promulgare a legii pensiilor în forma adoptată de Camera Deputaţilor, considerată "frauduloasă" de PSD, Traian Băsescu ar încălca art. 80 alin (2) din Constituţie.
Prevederea invocată de Ponta precizează că "preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", iar "în acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate".
"Sunt convins că de data asta populaţia României va vota pentru ca Traian Băsescusă nu mai fie în funcţie”
Ponta a apreciat că există toate temeiurile constituţionale pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui.
"Sunt convins că de data asta populaţia României va vota pentru ca Traian Băsescu, un pericol pentru ţara noastră şi viitorul nostru, să nu mai fie în funcţia pe care în mod fraudulos o ocupă în acest moment. În ziua în care acesta promulgă legea pensiilor adoptată în mod fraudulos, în ziua aceea vom introduce cererea de suspendare din funcţie", a mai afirmat el.
Articolul 95 din Constituţie prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".
"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui", mai prevede legea fundamentală, menţionând că, "dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui".
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie în 2007, însă decizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentru demiterea preşedintelui. Prezenţa la urne la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din mai 2007, a fost de 44,45%, adică 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane înscrise în listele electorale.
Din totalul celor care s-au prezentat la vot, 74,48%, adică 6.059.315 persoane, au votat împotriva demiterii preşedintelui, iar 24,75%, adică 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu. S-au înregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule.
Băsescu atrage atenţia lui Antonescu şi Ponta că imaturitatea politică ar putea costa grav România
Preşedintele Traian Băsescu le atrage public atenţia liderilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi, respectiv, Crin Antonescu, asupra faptului că imaturitatea politică ar putea costa grav România, susţine purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.
"Cu referire la recentele afirmaţii ale preşedintelui PSD, Victor Ponta, şi ale preşedintelui PNL, Crin Antonescu, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan, a fost împuternicit să facă următoarea declaraţie: «Ultimele afirmaţii ale domnilor Ponta şi Antonescu reprezintă o nouă dovadă de imaturitate politică. Ele arată, mai degrabă, preocuparea pentru a capitaliza politic o situaţie dificilă cu care se confruntă pensionarii din România»", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis, ieri, agenţiei MEDIAFAX.
"Aşa cum cei doi ştiu, dar din ipocrizie nu spun, Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu se află la promulgare, ci în control de constituţionalitate, ca urmare a faptului că a fost contestată de un număr de parlamentari ai PNL şi PSD", adaugă Turcan.
El precizează că Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu este un act de voinţă personală a cuiva, ci un angajament al statului român încă din perioada în care Victor Ponta ocupa funcţia de ministru în Cabinetul PDL-PSD. Turcan aminteşte că Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost promovată de Guvernul României în baza scrisorilor suplimentare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, derivate din Acordul de Împrumut, aprobat de Parlamentul României.
"Preşedintele României atrage public atenţia domnilor Ponta şi Antonescu că imaturitatea politică ar putea costa grav România. În acest context, neîndeplinirea angajamentelor asumate poate avea drept consecinţă diminuarea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale", se mai arată în declaraţia lui Turcan.
UNPR: Suspendarea cerută de Ponta ascunde "cerşitul" de funcţii la Cotroceni
UNPR susţine, într-un comunicat de presă transmis, ieri, MEDIAFAX, că intenţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, de a declanşa procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ascunde doar o miză personală şi că acesta încearcă să acopere scandaluri care ar pune punct carierei sale politice.
Comunicatul UNPR apreciază că "anunţul precipitat" al liderului PSD privind declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu are nicio legătură cu legea pensiilor.
"Oportunistul şi neexperimentatul preşedinte PSD încearcă cu disperare să acopere două scandaluri care vor pune punct carierei sale politice: cerşitul de funcţii la Cotroceni şi încercarea eşuată de a trafica voturi în Parlament. Victor Ponta vrea să rezolve o problemă personală printr-un scandal naţional, în loc să recunoască adevărul şi să-şi ceară scuze celor care au crezut în el", afirmă sursa citată.
UNPR apreciază că Ponta "este un cerşetor de funcţii" şi că "obişnuieşte să se facă preş" în faţa oricui i-ar putea face un favor, fiind "ahtiat după putere şi bani".
"Victor Ponta este singurul care trebuie să plătească pentru propriile defecte de caracter. Nu vom accepta ca românii să fie târâţi într-o manevră de imagine pe cât de meschină, pe atât de dăunătoare", se arată în comunicat.
UNPR precizează că nu poate fi parte într-un demers iniţiat din interes pur personal şi nu susţine nicio acţiune iniţiată de "personaje imorale şi iresponsabile, aşa cum este Victor Ponta".