Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că activitatea poliţiştilor s-a desfăşurat în condiţii normale, potrivit planificării zilnice, iar întreg personalul îşi exercită atribuţiile legale, pentru asigurarea serviciului public în folosul cetăţenilor.
În urma comunicărilor primite de la unităţile teritoriale de poliţie, IGPR afirmă că poliţiştii asigură măsurile necesare pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirii şi combaterii faptelor de natură contravenţională sau penală, precum şi pentru desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.
"Din punct de vedere al ordinii publice nu au fost semnalate evenimente deosebite şi nici nu există probleme în trafic. Efectivele Poliţiei Române sunt în teren şi îşi execută îndatoririle conform prevederilor legale, pentru a răspunde solicitărilor venite din partea cetăţenilor", precizează IGPR.
În continuare, IGPR îşi "manifestă disponibilitatea la orice formă de dialog şi analiză, pentru ca împreună cu organizaţiile sindicale şi organizaţia profesională să identifice cele mai bune soluţii".
Liderii de sindicat ai poliţiştilor au anunţat, săptămâna trecută, că de ieri angajaţii Ministerului de Interne îşi reduc activitatea, astfel că ei nu mai participă la audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia, motivând că sunt plătiţi doar 75 la sută, situaţie în care au anunţat că îşi vor limita activitatea tot la 75 la sută.
Ieri, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dolj, agent-şef Laurenţiu Mihăiţoaia, a spus că aproximativ 1.000 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie au aderat la protestele declanşate la nivel naţional. "Poliţiştii au fost de acord să declanşeze aceste proteste care vor duce la blocarea parţială a sistemului. Toţi suntem parte a sistemului şi avem aceleaşi probleme”, a declarat Mihăiţoaia.
Potrivit acestuia, o parte dintre poliţiştii doljeni au boicotat testele Schengen susţinute la sfârşitul săptămânii trecute în cinci subunităţi ale IPJ Dolj, dând foile de examen goale.
Toţi cei peste o mie de poliţişti din judeţul Mureş, indiferent la care dintre cele trei sindicate sunt afiliaţi, şi-au redus, ieri, activitatea, aderând astfel la protestul declanşat la nivel naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Mureş, Mircea Ioan, protestul se înscrie în limitele legii, toţi poliţiştii fiind solidari. "Protestăm în limita legală, patrulele se duc în teren, aplică avertismente unde legea permite, intervenim la apelurile de urgenţă. Toate cele trei sindicate reprezentate în poliţia mureşeană sunt solidare. Cam 65 la sută din efective sunt în teren, dar de protestat, protestează toţi", a spus Mircea Ioan, potrivit căruia oamenii legii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi de logistica pe care o au la dispoziţie.
Peste 400 de poliţişti din judeţul Alba au aderat, ieri dimineaţă, la acţiunile de protest declanşate de colegii lor la nivel naţional şi şi-au redus activitate, iar jumătate dintre aceştia au anunţat că vor participa la acţiunea de pichetare a Prefecturii, a anunţat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Dorel Bota. "Este un protest sindical, nu o grevă. Noi ne-am limitat activităţile, însă vom răspunde la toate apelurile de urgenţă primite la 112 şi vom rezolva cazurile care nu pot fi amânate", a spus Bota.
Poliţiştii de frontieră din judeţul Arad protestează, începând de ieri dimineaţă, prin intensificarea controalelor în punctele de trecere a frontierei, ei avertizând că din această cauză ar putea creşte timpii de aşteptare. Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Arad, Gabriel Lisandru, controale intensificate vor avea loc pe parcursul întregii săptămâni, timp în care angajaţii vor mai sta peste orele de program doar "în caz de calamităţi, situaţii de urgenţă sau cu aprobarea scrisă a şefului de inspectorat".
Şi sindicatele poliţiştilor şi poliţiştilor de Frontieră din Timiş protestează, începând de ieri, prin reducerea programului de lucru sau prin controlul amănunţit al fiecărei maşini care trece graniţa. Vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Timiş, Ionuţ Panţîru, a afirmat că, începând de ieri, de la ora 16.00, poliţiştii din Timiş nu vor mai primi sesizări şi reclamaţii şi vor interveni doar la apelurile de urgenţă.
"Începând de la ora 16.00, poliţiştii nu vor mai lucra cu publicul, în sensul că nu vor mai primi nici un fel de petiţii, sesizări şi reclamaţii, îndrumând în acest sens cetăţenii să depună aceste petiţii prin poşta electronică, la adresa de mail a instituţiei, sau prin Poşta Română, cu confirmare de primire. Excepţie vor face, bineînţeles, cazurile grave şi apelurile de urgenţă. Colegii de la Poliţia Rutieră şi Poliţia de ordine publică nu vor mai patrula, ci vor sta în puncte fixe, vor interveni numai la apelul de urgenţă 112 şi vor acorda avertismente", a afirmat Panţîru.
Peste 900 de poliţişti din Cluj au declanşat, ieri, protestele prin reducerea activităţii, însă liderii de sindicat afirmă că siguranţa cetăţenilor nu va fi afecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul biroului Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dorel Gavril Frenţ, a declarat că ieri peste 900 de polişişti afiliaţi sindicatului îşi reduc activitatea proporţional cu scăderea salariilor. "Nu va fi afectată siguranţa publică, se vor reduce alte activităţi care nu afectează siguranţa publică, vom merge la urgenţe, furturi. Reducerea activităţii se va face la patrulări, poliţiştii vor aplica sancţiuni nepecuniare", a spus Frenţ.
Iulică Dăogaru, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Mehedinţi, a declarat, ieri, că cei 400 de membri ai sindicatului nu vor fi în grevă, pentru că în acest fel ar fi încălcat Statutul poliţistului. "Vom limita activităţile, încercăm să nu trecem în sfera penalului, reducem activitatea. Poliţiştii de la Rutieră nu vor dirija traficul şi nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, ci doar avertismente, iar poliţiştii de la Ordine Publică, din mediul urban, nu vor executa patrulări, ci vor sta în puncte fixe executând solicitările venite prin 112", a explicat liderul SNPPC Mehedinţi.
Potrivit acestuia, începând de ieri poliţiştii de la Posturile Rurale vor lucra între orele 8.00 şi 16.00, după încheierea programului urmând să răspundă doar solicitărilor venite prin 112.
La proteste vor adera şi cei 1.283 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Mehedinţi şi din cadrul Şcolii Poliţiei de Frontieră Orşova.
Potrivit liderului SNPPC din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Gheorghe Păunescu, poliţiştii de frontieră vor face exces de zel, astfel că vor mări timpii de control.
Peste 650 de poliţişti din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud şi de la Poliţia Comunitară Bistriţa au început, ieri, protestele, anunţând că se vor limita la activităţile pentru care instituţia a asigurat şi asigură, în mod continuu, logistica necesară. Liderul judeţean al Sindicatului Prolex, Adrian Crăciunescu, sindicat din care fac parte peste 330 de poliţişti, a declarat, ieri, că poliţiştii vor răspunde cererilor venite prin 112, adică se vor ocupa doar de cazurile cele mai urgente, cum ar fi accidente, crime, violuri sau tâlhării. "Nu suntem absurzi să nu dăm curs cererilor venite prin 112 fiindcă vin din partea celor aflaţi în necaz. În rest fiecare va proceda aşa cum crede de cuviinţă ca să îşi manifeste nemulţumirea faţă de situaţia de acum", a declarat Adrian Crăciunescu.
La acest protest vor participa şi poliţiştii afiliaţi FSNPPC, conduşi, la Bistriţa, de Paul Andreica.