Adoptarea proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii şi achitarea datoriilor acumulate de spitale sunt cele două condiţii de care depinde eliberarea de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a celei de-a şasea tranşe din împrumut, a declarat, luni, premierul Emil Boc.
"Nu vor fi probleme dacă se merge în linie dreaptă. Decizia aparţine board-ului FMI, dar din punctul nostru de vedere am făcut tot ce trebuie, în primul rând pentru România", a spus Boc.
El a reiterat faptul că restructurarea sectorului public este necesară pentru dezvoltarea ţării.
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele dorite.
PSD a anunţat săptămâna trecută că va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constituţională.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca votul la Legea sistemului unitar de pensii publice să fie reluat dacă plenul aprobă acest lucru.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat, în perioada 26 iulie-4 august, la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şi discutat nou set de prognoze macroeconomice.
În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat, în luna august, că boardul instituţiei va elibera următoarea tranşă de 914 milioane de euro din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care şi plata a două miliarde lei în contul arieratelor statului.