România este una din puţinele ţări din Europa unde nu este aprobat la nivel naţional un program de screening de prostată, motiv pentru care de multe ori pacienţii vin cu cancer în faze avansate, când costurile sunt mari, iar tratamentul este doar paliativ, spune medicul urolog Daniel Porav-Hodade.
Daniel Porav-Hodade, medic specialist urolog şi preşedintele Comitetului de organizare a simpozionului "Patologia bărbatului vârstnic: prostata şi erecţia, încotro?", care se desfăşoară la Târgu Mureş, a declarat, sâmbătă, că, deşi depistarea cancerului de prostată nu este foarte scumpă, iar în stadii incipiente se poate interveni chirurgical, bărbaţii români ajung de obicei să fie diagnosticaţi când sunt într-un stadiu avansat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a subliniat că ar fi nevoie de un program naţional de screening de prostată, sens în care s-au făcut nenumărate demersuri la Ministerul Sănătăţii, în ultimii cinci ani, dar răspunsul a fost de fiecare dată că nu sunt bani.
„La noi ajung de cele mai multe ori cazurile depăşite din punct de vedere chirurgical”
"Suntem printre puţinele ţări din Europa care nu avem aprobat la nivel naţional un screening de prostată. Din fericire, dintre toate tumorile, cea de prostată are un marker, care este foarte uşor de decelat, nu este foarte scump, trebuie trimis la laborator, odată pe an fiecare bărbat îşi permite. Femeile au început şi ştiu de testul Papanicolau, bărbaţii nu prea de acest PSA - antigenul specific prostatic. Este un marker din sânge, pacientul poate să îl facă dimineaţa, la amiază, a mâncat, nu a mâncat, nu este influenţat de nimic, doar de prezenţa unor celule tumorale în prostată. Cunoscând bărbatul acest marker, ştiind că poate face după 50 de ani cancer de prostată şi făcând acest PSA, se poate prinde un cancer în fază incipientă. La noi ajung de cele mai multe ori cazurile depăşite din punct de vedere chirurgical, în care nu se mai poate face decât un tratament hormonal. Chirurgical nu se mai poate scoate, se administrează doar un tratament paliativ, ajutător, care să îi prelungească viaţa", a spus Porav-Hodade.
Medicul a arătat că, din acest motiv, incidenţa reală a cancerului de prostată în România nu prea este cunoscută, ci se aproximează în funcţie de ţările din jur.
El a precizat că testul PSA este obligatoriu în majoritatea statelor, pentru că depistarea precoce a cancerului de prostată presupune costuri mult mai mici decât atunci când acesta este în faza avansată.
Îngrijirea celui cu cancer de prostată în stadii avansate este extrem de costisitoare
"Nu ai făcut PSA, pierzi asigurarea, în momentul când ai făcut cancer de prostată. Îngrijirea celui cu cancer de prostată în stadii avansate este extrem, extrem de costisitoare, mult mai costisitoare decât ar însemna un screening al cancerului de prostată", a spus medicul.
Porav-Hodade a precizat că a făcut parte dintr-un program prin care s-a făcut screening gratuit pentru circa 10.000 de bărbaţi, în 2008, la Cluj, iar numărul celor diagnosticaţi cu cancer de prostată a fost surprinzător de mare, de aproape 10 la sută la bărbaţii de peste 50 de ani, din fericire în unele cazuri fiind vorba de cancer în stadii incipiente.
"Altfel, nu cred că depăşeşte unu la sută din populaţia targetată. Incidenţa, se spune că e de unu la 1.500. Dar, dacă nu se face screening, vin toţi în stadii avansate", a afirmat Porav-Hodade.
Medicul a precizat că în paralel s-a făcut un screening pe disfuncţia erectilă, iar rezultatele au fost chiar mai îngrijorătoare, fiind diagnosticaţi în acest sens mai mult de 50 la sută dintre bărbaţii participanţi la program, având între 50 şi 60 de ani.
El a subliniat că pacientul român nu este obişnuit să meargă la doctor dacă nu are nicio problemă, iar în ceea ce priveşte disfuncţia erectilă, aceasta este un subiect tabu şi sunt multe concepţii greşite.
Porav-Hodade şi-a exprimat speranţa că decidenţii de la minister vor aproba un screening naţional pentru cancerul de prostată, când se vor conştientiza costurile mici pe care le implică un screening faţă de costurile necesare tratamentului.
El a mai spus că a discutat la simpozion posibilitatea începerii unei colaborări pentru depistarea cancerului de prostată, împreună cu centrele private şi cu medicii de familie, cu suportul unor firme care activează în domeniul medical, astfel încât PSA-ul să fie gratuit pentru cei care se vor prezenta la screening.
Potrivit sursei citate, la simpozionul "Patologia bărbatului vârstnic: prostata şi erecţia, încotro?" de la Târgu Mureş participă aproape 200 de medici de familie, urologi şi oncologi, care, pe lângă discutarea acestei iniţiative şi prezentarea noutăţilor în domeniu, au asistat la opt operaţii complicate, transmise live.