luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul îşi menţine disponibilitatea de dialog cu sindicatele, dar în limita restricţiilor bugetare

Guvernul îşi menţine disponibilitatea de a continua dialogul cu partenerii sociali, astfel încât să fie găsite soluţiile optime pentru problemele semnalate, ţinându-se însă cont şi de constrângerile bugetare actuale, informează Executivul într-un comunicat trimis la finalul discuţiei cu sindicatele.

Acesta a fost mesajul transmis de premier în discuţia de sâmbătă cu sindicatele, şeful Guvernului arătând că variantele de lucru ale Legii salarizării unitare se raportează la resursele bugetare estimate pentru 2011, an pentru care masa salarială a fost stabilită la 39 miliarde lei.

"Primul-ministru s-a declarat în favoarea continuării dialogului într-o formulă care să corespundă acestor exigenţe şi care să permită totodată creşterea fondurilor alocate pentru dezvoltare şi investiţii, inclusiv prin asigurarea cofinanţărilor necesare absorbţiei banilor europeni alocaţi României. Miza pentru 2011 este absorbţia fondurilor europene şi susţinerea investiţiilor, ceea ce ne va permite menţinerea locurilor de muncă şi asigurarea unor salarii şi pensii corecte", a declarat primul-ministru, citat în comunicat.

El a amintit că, pentru 2011, sumele destinate absorbţiei fondurilor europene au fost aproape dublate faţă de 2010.

În comunicat se mai arată că şeful Executivului i-a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să centralizeze sugestiile confederaţiilor sindicale privind soluţiile de îmbunătăţire a dialogului social la nivel de ministere şi s-a declarat de acord cu necesitatea întăririi inspecţiei muncii.

La finalul întâlnirii de sâmbătă de la Guvern, liderii sindicali au anunţat că îşi menţin decizia de a protesta, susţinând că nu au obţinut decât promisiuni "care nu sunt legate de bani" şi că Guvernul ar intenţiona să îngheţe salariul minim pe următorii ani.

La întâlnirea de la Palatul Victoria a fost prezent şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, cu care reprezentanţii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit, vineri, pentru a-i prezenta revendicările.

 

Calendarul protestelor

Membri ai CSDR vor picheta, luni, conform programului, sediul Guvernului.

Secretarul general de la CNSRL "Frăţia", Sorin Stan, a declarat că 20.000 de membri de sindicat din toată ţara vor fi aduşi în 22 septembrie în Capitală pentru a protesta în Piaţa Revoluţiei, dar şi la Palatul Victoria.

Reprezentantul CNSRL "Frăţia" a precizat că în Piaţa Revoluţiei va fi organizat un miting între ore 12.00 şi 14.30 după care protestatarii vor porni în marş spre Piaţa Victoriei. Între orele 15.30 şi 18.00, sindicaliştii vor picheta Palatul Victoria.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Mariana Kniesner, a precizat la rândul său că, potrivit programului stabilit în cadrul confederaţiei, în 28 septembrie, de la ora 12.00, va fi organizat un marş de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii la care sunt aşteptaţi aproximativ 15.000 de oameni.

Vineri, vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a decis să se renunţe la protestul din 22 septembrie din faţa Guvernului pentru a nu se suprapune cu cel al CNSRL-Frăţia.

Totodată, sindicaliştii de la Cartel Alfa vor organiza în teritoriu, luni, pichete, urmând ca între 22 şi 27 septembrie să proteste în Piaţa Victoriei.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a avertizat, în această săptămână, că ar putea declanşa greva generală în administraţia publică la nivel naţional în a doua parte a lunii octombrie cu o durată de o lună în cazul în care Guvernul nu renunţă la măsurile de austeritate programate pentru 2011.

Sindicaliştii vor stoparea disponibilizărilor, stabilirea de programe concrete de investiţii finanţate corespunzător pentru păstrarea şi crearea a noi locuri de muncă.

De asemenea, protestatarii vor să nu fie modificat Codul muncii, respectiv să nu fie desfiinţate contractele colective de ramură, cele la nivel naţional, să nu fie desfiinţată protecţia socială a salariaţilor la concediile colective, să nu fie desfiinţat contractul individual de muncă pe durată nedeterminată pentru a fi transformaţi salariaţii în zilieri.

Sindicaliştii mai cer un salariu minim garantat în plată de 750 de lei, păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice, grila de ierarhizare să rămână 1/12, nu 1/15, modificarea legii inspecţiei muncii, renunţarea la toate măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc, salariul de bază 1 să fie salariul minim garantat în plată pe economie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul îşi menţine disponibilitatea de dialog cu sindicatele, dar în limita restricţiilor bugetare.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul îşi menţine disponibilitatea de dialog cu sindicatele, dar în limita restricţiilor bugetare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei