Mihail Dumitru, Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan, Gabriel Sandu, Adriean Videanu şi Radu Berceanu sunt miniştrii care vor pleca din Guvernul Boc. Acestea sunt propunerile cu care Emil Boc a intrat în şedinţa Colegiului Director al PDL, lista putând suferi modificări în funcţie de evoluţia discuţiilor.
- Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, va fi înlocuit de Valeriu Tabără. Dumitru a anunţat, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că a fost demis, iar Tabără a confirmat, pentru MEDIAFAX, că Boc i-a propus funcţia.
- Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, va fi înlocuit de deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, potrivit cotidianului "Gândul". Şi remanierea lui Vlădescu a fost confirmată.
- Ministrul Muncii, Mihai Şteitan, va fi înlocuit cu deputatul Nelu Ioan Botiş scrie "Gândul".
- Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, va fi înlocuit cu Sorin Mândruţescu, şeful Oracle Romania.
- Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a confirmat pentru MEDIAFAX remanierea sa şi că propunerea pentru preluarea portofoliului este senatorul Ion Ariton.
- Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, urmează să fie înlocuit cu senatorul PDL Anca Boagiu, care a mai exercitat această funcţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea partidului.
Se pare că deznodământul nu va fi aflat nici după terminarea întrunirii, deoarece numele remaniaţilor şi ale înlocuitorilor lor vor fi doar propuneri cu care Emil Boc se va duce din nou la Traian Băsescu, posibil aseară, mai scrie cotidianul citat.
Vlădescu spune că remanierea sa este o decizie politică şi totodată o eroare
Sebastian Vlădescu a declarat, ieri, că remanierea sa din funcţia de ministru al Finanţelor este o decizie politică, dar totodată "o eroare" şi a adăugat că regretă că nu a putut finaliza proiectele începute la conducerea instituţiei.
Premierul Emil Boc l-a anunţat, ieri, pe Sebastian Vlădescu că a fost demis din funcţia de ministru al Finanţelor Publice în cadrul remanierii Guvernului. Vlădescu ar putea fi înlocuit la conducerea Finanţelor de deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.
"V-am mai spus-o de câteva ori, domnul Emil Boc nu are ce să-mi reproşeze. Bănuiesc că este o decizie politică. Din punctul meu de vedere este o eroare", a pus Vlădescu, întrebat ce a avut de reproşat premierul pentru mandatul său la MFP.
Vlădescu şi-a exprimat regretul că nu a avut timp să ducă la bun sfârşit proiectele începute, printre acestea numărându-se acordul cu FMI şi Comisia Europeană, reducerea evaziunii fiscale, legea finanţelor publice, dar şi un proiect "drag" ministrului, respectiv publicarea noii forme a Codului Fiscal.
"Mi se reproşează incapacitatea de a comunica politic", a spus Vlădescu.
În opinia lui Vlădescu, măsurile luate în timpul mandatului său îşi vor arăta în timp "roadele", iar România va ieşi din recesiune.
El a atras atenţia că ieşirea din recesiune a economiei nu trebuie să se întâmple într-un mod autarhic, ci prin conectarea la pieţele externe.
Vlădescu a deţinut pentru a doua oară portofoliul Finanţelor Publice, fiind numit la conducerea ministerului la sfârşitul anului trecut, odată cu instalarea Guvernului Boc II. El nu a fost propus de PDL, nefiind membru al acestui partid, dar a beneficiat de susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.
Videanu vrea să plece din Guvern, pentru a se ocupa de PDL
Ministrul Economiei şi Comerţului, Adriean Videanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că vrea plece din Guvern, pentru a se ocupa de PDL.
Viitorul ministru al Economiei ar putea fi deputatul Ion Ariton, potrivit lui Videanu.
Ulterior, Adriean Videanu a spus, la Palatul Parlamentului, unde participă la şedinţa Colegiului Director al PDL, că a solicitat primului-ministru să ia în calcul că ar dori să se ocupe de partid şi că, în evaluarea pe care o face la remaniere, să ia în considere disponibilitatea sa în aceast sens.
"Eu cred că sunt două paliere extrem de importante pentru partid - atât Guvernul, cât şi partidul - şi una dintre lacunele din ultima perioadă este funcţionarea cu intermitenţă a partidului şi am solicitat primului-ministru să ia în calcul că aş dori să mă ocup numai de partid şi că în evaluarea pe care o face la remaniere să ia în calcul disponibilitatea mea din această perspectivă", a afirmat Videanu.
El a mai spus că, în opinia sa, un membru al Cabinetului nu se poate ocupa eficient şi de guvern şi de partid.
Până în prezent au anunţat că au fost remanianţi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cel al Agriculturii, Mihail Dumitru.
Şeitan: Premierul m-a anunţat că sunt propus pentru remaniere, nu am ce să îmi reproşez
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, că premierul l-a anunţat că este propus pentru remaniere, deşi regretă că nu vor mai lucra împreună, şi a precizat că decizia urmează să fie luată în cursul zilei, el arătând că nu are ce să îşi reproşeze pentru perioada mandatului.
Mihai Şeitan a spus, la ieşirea din sediul Ministerului Muncii, că premierul i-a transmis că au lucrat bine împreună şi că îi pare rău că nu vor mai putea face acest lucru şi în viitor.
Ministrul Muncii a adăugat că deşi a reuşit să facă în mare ce şi-a propus în mandatul său, mai sunt încă multe lucruri de făcut, unele de finalizat.
"Încă sunt multe de făcut. Ce mi-am propus să fac, am făcut, nu am ce să îmi reproşez", a declarat Şeitan.
Printre realizările mandatului său, Mihai Şeitan a inclus Legea pensiilor, Legea salarizării unitare a bugetarilor, Legea venitului minim garantat, Legea privind protecţia persoanelor cu handicap şi controalele demarate pentru descoperirea cazurilor de pensii de invaliditate acordate ilegal.
Întrebat ce i-ar transmite succesorului său, Şeitan a răspuns: "Atunci când o să vină cineva, o să fac propuneri în funcţie de persoana respectivă".
Surse din PDL declarau, anterior, pentru MEDIAFAX că alături de Sebastian Vlădescu şi Mihail Dumitru, remanierea îl vizează şi pe Mihai Şeitan, care va părăsi portofoliul de la Muncă.
Mihai Şeitan a ocupat postul de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din decembrie 2009, anterior el fiind secretar de stat la minister, consilier de stat pe probleme de muncă şi protecţie socială şi preşedinte al Casei de Pensii, fiind coordonatorul echipei care a elaborat proiectul Legii pensiilor.