miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori

Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori, iar pedepsele pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare, însă drepturile angajaţilor sunt, în mare parte, respectate, se arată într-un raport al Freedom House.

Reprezentanţii Freedom House notează, în raportul lansat ieri, că majoritatea angajaţilor români are dreptul să facă parte din sindicate, iar cel puţin cinci organizaţii sindicale funcţionează fără amestecul Guvernului.

Printre categoriile de angajaţi care nu au voie să facă parte din sindicate se numără magistraţii, lucrătorii din penitenciare şi instituţiile de aplicare a legii, procurorii şi oficiali guvernamentali de rang înalt. Aceştia s-au grupat, însă, în diverse organizaţii agreate de lege.

Freedom House precizează că sancţiunile pentru activităţi antisindicale sunt mici şi rareori aplicate.

Mai puţin de jumătate din salariaţii români fac parte din organizaţii sindicale, dar mare parte sunt acoperiţi de contracte colective de muncă sau de acorduri de patru ani negociate de Guvern, asociaţii patronale şi sindicate.

Totuşi, contractele de muncă sunt deseori încălcate de angajatori, iar sancţiunile pentru aceste fapte sunt mici şi rareori puse în aplicare.

De asemenea, dreptul la grevă este protejat prin lege, dar angajaţii care nu au dreptul să facă parte din organizaţii sindicale nu pot recurge la această măsură. În plus, persoanele care vor să facă grevă trebuie să epuizeze toate încercările de conciliere cu angajatorul şi să anunţe greva cu 48 de ore înainte.

În ciuda acestor restricţii legale, însă, salariaţii români au protestat intens faţă de tăierile salariale, iar acţiunile de protest din octombrie 2009 au implicat 1,4 milioane de angajaţi din sectorul public, notează Freedon House.

Reprezentanţii organizaţiei au mai reţinut că românii cer mărirea salariilor, având în vedere faptul că nivelul de trai este ameninţat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori.
 Vizualizări articol: 663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Contractele de muncă în România sunt deseori încălcate de angajatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum de v-ati dat seama trimis de
( 1 sep 2010, 18:03:20
Daca patronul este sanctionat se duce la ziar si denigreaza pe inspectori. Doar la ei sunt banii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei