Asistenta medicală Florentina Cârstea a fost reţinută, pentru 24 de ore, de către Parchet, sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti.
Parchetul instanţei supreme va solicita, astăzi, Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele asistentei Cârstea.
"Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus azi, 23 august 2010, începerea urmăririi penale faţă de Florentin Daniela Cîrstea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. La aceeaşi dată, procurorii au dispus reţinerea învinuitei pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi formulată propunere de arestare preventivă, ce urmează a fi soluţionată de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti", precizează într-un comunicat de ieri Biroul de presă al Ministerului Public.
Sursa citată arată că din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti-n.r.) nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de "terapie intensivă".
"Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul, a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase", precizează sursa citată.
Procurorul şef Marius Iacob, coordonatorul anchetei de la Maternitatea Giuleşti, a anunţat, ieri, începerea urmărire penală împotriva asistentei medicale Florentina Cârstea, care ar fi lipsit cel puţin12 minute din salonul unde s-a produs scurt-circuitul, perioadă în care izbucnit incendiul în Secţia TI unde se aflau bebeluşii prematuri.
"Asistenta medicală a lipsit între 18.24 şi 18.36. La ora 18.36 un alt cadru medical ce a observat incendiul a anunţat serviciul unic de urgenţă", a spus Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme
Potrivit procurorului şef, asistenta avea obligaţia de a supraveghea acea Secţie de Terapie Intensivă prematuri, în cele 12 minute cât se presupune că a lipsit, fiind plecată prin alte saloane.
Asistentei medicală i s-au adus la cunoştinţă, ieri, învinuirile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.
Potrivit lui Iacob, în urma audierilor şi realizarea altor proceduri, există posibilitatea extinderii urmăririi penală asupra altor persoane fizice şi juridice.