sâmbătă, 21 aug 2010 - Anul XV, nr. 196 (4487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul nu va modifica legislaţia creditelor populaţiei, chiar dacă băncile vor avea pierderi-surse

Guvernul nu va modifica legislaţia promovată de ANPC privind contractele de credit pentru populaţie, întrucât nu încalcă legislaţia UE, deşi s-a angajat în scrisoarea cu FMI să revizuiască actul normativ pentru a nu fi aplicat retroactiv, susţin surse guvernamentale.

"Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50 privind creditele consumatorilor a fost păstrat în scrisoarea de intenţie negociată cu FMI, dar Guvernul nu are nici un motiv să modifice legislaţie, pentru că nu este vorba de retroactivitate. Legislaţia a primit avizul că nu încalcă nici o prevedere UE", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, băncile vor fi obligate "cu siguranţă" să elimine comisionul de rambursare anticipată la creditele în derulare care au dobânzi variabile.

"Băncile se plâng că o să aibă pierderi? Dacă fac pierderi în România să plece în altă parte", au spus sursele citate.

Băncile sunt criticate că au transferat costurile creditelor neperformante către clienţi, fără să restructureze în primul rând propriile activităţi şi să mai acorde alte împrumuturi.

Oficiali ai Executivului au precizat, însă, că dacă ANPC va face propuneri punctuale de modificare s-ar putea decide unele schimbări, dar nu de substanţă.

"Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa privind ratele dobânzilor la contractele de creditare şi a asigura conformitatea totală cu legislaţia europeană, în special cu privire la non-retroactivitate", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Totuşi, OUG 50/20210 urmează să fie aprobată în Parlament în luna septembrie, iar cel mai probabil Guvernul va trimite doar nişte opinii privind eventualele amendamente propuse de senatori sau deputaţi.

"Dacă Executivul nu va veni cu modificări, nu cred că o să vedeţi parlamentari care să propună schimbarea legislaţiei în defavoarea populaţiei. Este un risc de imagine, unul electoral", au adăugat sursele guvernamentale.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, joi, că persoanele cu credite în derulare pot acţiona în instanţă băncile comerciale care nu operează modificarea dobânzilor prin trecerea la indicii de referinţă sau cresc marja fixă, chiar dacă ANPC a emis alte puncte de vedere, întrucât acestea nu fac parte din lege.

Oficialul BNR a confirmat că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.

ANPC a comunicat băncilor că ar fi de acord să se mneţină actualele rate la creditele cu dobânzi variabile în derulare, întrucât aplicarea formulei din ordonanţă ar duce la o scădere semnificativă a dobânzilor.

Practic, prin această abordare, ANPC introduce doar o formulă transparentă în dobânzile variabile aplicate de bănci, fără să corecteze excesele acestora prin utilizarea unor rate de referinţă discreţionare.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări. Înainte de data limită, orice client poate solicita băncii modificarea clauzelor contractului în concordanţă cu noile reglementări, iar instituţia de credit este obligată să se conformeze în cel mai scurt timp, potrivit reprezentanţilor ANPC.

De asemenea, de la 21 iunie, băncile nu mai pot încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte împrumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul nu va modifica legislaţia creditelor populaţiei, chiar dacă băncile vor avea pierderi-surse.
 Vizualizări articol: 352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul nu va modifica legislaţia creditelor populaţiei, chiar dacă băncile vor avea pierderi-surse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei