Părinţii lui Eric Ştefan, alintat Ştefănuţ, l-au înmormântat, vineri, într-o linişte dureroasă. Primul lor copil, pe care şi l-au dorit foarte mult şi despre existenţa căruia au aflat chiar în seara de Crăciun.
În capela cimitirului Ghencea, în care a fost depus micul sicriu alb, era o linişte dureroasă. Doar părinţii mai vorbeau cu rudele şi prietenii pentru a le mulţumi că au venit să fie alături de el.
"Puteţi să-l vedeţi, dar e ars", a spus mama în şoaptă, cu faţa spuzită de plâns, unor rude.
În sicriul anormal de mic, era Ştefan, cu obrajii bucălaţi de bebeluş, arşi, îmbrăcat în haine de o palmă. Tatăl şi bunicii îi mai aranjau bereta albastră din când în când, cu gesturi părinteşti.
La înmormântarea lui Eric Ştefan Dragomirescu au participat preotul Tudor Peiu, cel care l-a botezat pe micuţ după ce a fost adus la Spitalul "Grigore Alexandrescu", preotul Emil, de la Maternitatea Giuleşti, iar din partea Arhiepiscopiei Bucureşti, coordonatorul preoţilor de caritate din spitale, Mircea Marian Pintică.
O viaţă incredibil de scurtă: "N:16.08.2010, D:18.08.2010"
Familia şi rudele au mers spre groapă cu flori şi baloane, în linişte, neputincioşi.
Doar mama mai spunea din când în când că ar fi trebuit să-l scoată în parc, la plimbare, nu în sicriu. Pe crucea albă sunt cifrele care arată, în comparaţie cu restul cimitirului o viaţă incredibil de scurtă: "N:16.08.2010, D:18.08.2010".
Părinţii şi-au luat rămas bun de la pruncul lor sfâşiaţi, i-au pus un ursuleţ de pluş şi l-au mângâiat pentru ultima dată în sicriu înainte de a fi pus capacul.
Slujba a fost una specială, care se ţine în cazul morţii pruncilor, a explicat la final unul dintre preoţi.
Andrei Dumitrescu a povestit că şi l-au dorit foarte mult, chiar au apelat de două ori fără rezultate la fertilizarea in vitro. Au aflat despre existenţa lui pe 25 decembrie, chiar în seara de Crăciun. Pentru că mama a avut probleme cu sarcina, a stat internată două luni înainte de a îl naşte, la o greutate mulţumitoare pentru ei, două kilograme şi 300 de grame.
El a mai spus că medicii şi cadrele medicale de la Maternitatea Giuleşti au avut foarte mare grijă de ei şi au depus eforturi mari, însă în final s-a dovedit a fi "cea mai tragică veste din viaţa lor".
"Ne vom îndeplini acest vis. Vom merge mai departe şi îi vom face lui Ştefănuţ, că aşa începusem noi să-i spunem, un frăţior sau o surioară şi îi vom povesti despre el", a spus Andrei Dumitrescu.
El a mai spus că numele copilului a fost ales de preot, Ştefan, care este şi numele lui.
Despre vinovaţii tragediei de luni, Andrei Dumitrescu a spus că, dacă se vor găsi persoane vinovate, ar trebui să plătească, dar nu aşa cum a plătit bebeluşul său, ci să se ducă "în locul acela, unde merită".
"Să-i strângă pe toţi şi să plătească, dar nu cum a plătit copilul meu, ci cum plătesc toţi cei care fac rău", a mai spus tatăl.
Corpul lui Eric Ştefan Dragomirescu, născut în 16 august - ziua tragediei de la Maternitatea Giuleşti - şi declarat decedat două zile mai târziu, a fost ridicat vineri de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).
Telefon de condoleanţe de la Poliţie când copilul se zbătea între viaţă şi moarte
Părinţii lui Eric Ştefan Dragomirescu au fost poate cei mai încercaţi dintre familiile copiilor morţi la Maternitatea Giuleşti, dat fiind telefonul de condoleanţe primit de la Poliţie pe când copilul lui se zbătea între viaţă şi moarte.
Andrei Dragomirescu, tatăl băieţelului, o consideră pe asistenta care trebuia să aibă grijă de copii vinovată de ceea ce s-a întâmplat. El a spus că şi poliţistul Daniel Badea, cel care l-a sunat să-l anunţe despre decesul copilului cât timp micuţul era încă în viaţă, iar apoi a revenit pentru a-şi cere scuze, va trebui să plătească pentru ce a făcut.
În incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi Prematuri de la Maternitatea Giuleşti din Capitală au murit cinci bebeluşi, investigaţiile privind accidentul, moartea şi rănirea micuţilor fiind făcute de poliţiştii criminalişti din Bucureşti şi de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, nefiind încă pusă sub acuzare vreo persoană, dar se strâng porbe pentru tragerea la răspundere penală a vinovaţilor.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.
Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro