Patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav în urma exploziei şi incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală. Din Maternitatea Giuleşti au fost evacuate 114 persoane, dintre care 53 copii şi 61 de femei.
Cele trei mame ai căror copii au murit, luni, la Maternitatea Giuleşti au fost transferate, imediat după explozie, la Spitalul Malaxa, unde au primit tratament special şi asistenţă psihologică. Ele au rămas sub supraveghere medicală, una dintre mame fiind mutată, ieri, la Spitalul Cantacuzino, din cauza unor probleme medicale.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din cauza căruia au decedat patru bebeluşi, a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ancheta fiind coordonată de procurorul şef Marius Iacob.
Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme.
Primele victime au fost trei copii cu probleme cardio-respiratorii, iar decesul celui de-al patrulea a fost anunţat ieri dimineaţă. Alţi şapte nou-născuţi sunt la Spitalul "Grigore Alexandrescu".
Medicii legişti au finalizat necropsia în cazul a trei dintre cei patru bebeluşi care au murit în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti, unul fiind intoxicat cu funingine, în timp ce ceilalţi doi au decedat din cauza lipsei de oxigen. Necropsia în cazul celui de-al patrulea bebeluş va fi efectuată miercuri dimineaţă, a spus procurorul Marius Iacob.
El a adăugat că ieri au fost prelevate probe ADN de la toţi copiii şi de la părinţi, analize care vor fi procesate în timpul nopţii, urmând ca miercuri să fie stabilite rezultatele.
În paralel se desfăşoară şi o anchetă internă administrativă la nivelul unităţii sanitare. Tot personalul medical care a fost de gardă a dat declaraţii, a spus managerul Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu.
La Maternitatea Giuleşti au venit, ieri, şi inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti pentru a face cercetări în legătură cu incidentul. Anchete pe domenii vor mai face în acest caz echipe ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Enel şi E.On Gaz.
Până la finalizarea anchetei, Maternitatea Giuleşti rămâne închisă.
Cseke Attila: Una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, ieri, că accidentul de la Maternitatea Giuleşti a fost unul "teribil", "una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc".
"Ne-am confruntat cu un accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar românesc", a spus ministrul Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.
Acesta a prezentat situaţia existentă în prezent în urma exploziei, când au fost transferaţi de la maternitatea Giuleşti 114 pacienţi, dintre care 53 nou-născuţi şi 61 de femei.
Au fost înregistrate patru decese ale bebeluşilor, trei la Giuleşti şi unul la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Medici, pompierii şi poliţiştii au dat dovadă de solidaritate şi au demonstrat solidaritate, a spusministrul care a mulţumit tuturor celor implicaţi în salvarea pacienţilor de la Maternitatea Giuleşti.
"Ieri s-a demonstrat că putem să ne facem datoria", a spus Cseke Attila.
Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare
Trei dintre bebeluşii aflaţi în Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti atunci când s-a produs explozia erau aşezaţi pe mese şi nu în incubatoare, ei fiind şi primii care şi-au pierdut viaţa, din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum, a spus, ieri, procurorul Marius Iacob.
Procurorul care conduce cercetările în cazul exploziei de la Maternitatea Giuleşti, Marius Iacob, a mai spus că în cazul anchetei este audiată asistenta care trebuia să fie în camera bebeluşilor la momentul exploziei.
Întrebat ce au găsit anchetatorii în camera în care s-a produs explozia, procurorul a spus că erau atât cele opt incubatoare, cât şi trei mese pe care fuseseră puşi cei trei bebeluşi care au decedat la Maternitatea Giuleşti din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum.
Procurorul Marius Iacob a mai fost întrebat dacă prezenţa bebeluşilor pe acele mese şi nu în incubatoare ar putea reprezenta un motiv plauzibil pentru decesul lor. Marius Iacob a răspuns afirmativ, arătând că inclusiv verificarea registrului a dus la concluzia că doi dintre copii au murit din lipsă de oxigen, iar un altul intoxicat cu fum.
Marius Iacob a mai arătat că Parchetul instanţei supreme va mai cere spitalului şi toate înregistrările surprinse de o cameră video situată pe holul din care se intra în această încăpere. El a precizat că această înregistrare ar putea să arate cu certitudine dacă personalul medical al spitalului şi-a îndeplinit corespunzător sarcinile.
Marius Iacob a adăugat că experţii şi criminaliştii vor verifica, astăzi, în detaliu fiecare aparat electric sau electronic aflat în camera în care a avut loc explozia de la Maternitatea Giuleşti, precum şi toată instalaţia electrică ce străbătea această încăpere. El a precizat că vor fi verificate din punct de vedere tehnic cele opt incubatoare prezente în această cameră, precum şi alte 70 de prize.
Referitor la aparatura medicală din această încăpere, Marius Iacob a arătat că Parchetul va solicita spitalului fişele de revizie tehnică a echipamentului medical şi se vor face cercetări privind starea lor tehnică.
Întrebat despre improvizaţia depistată şi notată în raportul preliminar al pompierilor la aparatul de aer condiţionat din încăperea bebeluşilor, Marius Iacob a confirmat prezenţa acesteia, dar a arătat că nu poate spune cu certitudine că de la respectiva improvizaţie ar fi plecat incendiul.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din cauza căruia au decedat patru bebeluşi, a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ancheta fiind coordonată de procurorul şef Marius Iacob.
Preot: Toţi copiii duşi la Spitalul "Gr. Alexandrescu" după explozia de la Giuleşti au fost botezaţi
Toţi copiii duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" după explozia din Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti au fost botezaţi ieri, iar în cazul bebeluşilor care şi-au pierdut viaţa pot avea loc "slujbe de mângâiere" pentru familii, a declarat agenţiei MEDIAFAX părintele Tudor Peiu.
"Toţi cei opt copii aduşi în spitalul nostru au fost botezaţi. A fost un botez de urgenţă care se săvârşeşte în situaţii excepţionale. Unul dintre copiii botezaţi a murit în cursul nopţii de luni spre marţi, fiind în stare foarte gravă", a spus preotul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Tudor Peiu.
El a mai spus că, în cazul în care familiile copiilor decedaţi la Maternitatea Giuleşti şi care nu au fost botezaţi vor solicita un preot la înmormântarea bebeluşilor, acesta va putea oficia "slujbă de mângâiere".
"Preoţii care vor fi solicitaţi de către familii să oficieze slujba în aceste cazuri pot săvârşi o «slujbă de mângâiere pentru familie»", a adăugat preotul Tudor Peiu.