Guvernul va sista transferul de fonduri către bugetele locale în cazul în care administraţiile nu modifică până la jumătatea lunii august organigramele structurilor locale, conform deciziei Executivului de reducere a numărului de posturi în sistemul public, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.
El a amintit, în videoconferinţa cu prefecţii, că data de 16 august este termenul limită până la care autorităţile locale trebuie să adopte noile organigrame.
"Dacă nu se face, le tăiem banii. Asta este singura sancţiune. Nu mai primesc bani din cotele defalcate, de la Bucureşti, şi atunci să vedem cum se vor descurca consiliile judeţene sau primăriile cu propriii lor bani, dacă nu fac acest proces de restructurare", a spus Boc.
Premierul a precizat că organigramele trebuie să fie trimise spre avizare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Explicaţii pentru creşterea cheltuielilor locale cu bunurile şi serviciile
Premierul Emil Boc a cerut prefecţilor ca, în termen de o săptămână, să transmită Ministerului Administraţiei şi Internelor explicaţii pentru creşterea la nivel local a cheltuielilor cu bunurile şi servicii în primele şase luni ale acestui an.
El a spus prefecţilor că execuţia bugetară pe primele şase luni ale acestui an relevă o reducere cu 1,7% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, dar că, defalcat, există o discrepanţă uriaşă între nivelul cheltuieli la nivel naţional şi cel de la nivel local.
"Pe bugetul general consolidat, format din bugetul central şi din celelalte bugete, locale şi altele, reducerea este de 1,7%. Dar dacă ne uităm pe componente, putem observa că în timp ce la bugetul de stat, adică de la partea naţională, reducerea de cheltuieli cu bunuri şi servicii este de 28%, pe bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale avem o creştere de 9,7%. Vă cer să vă implicaţi şi să vedeţi în ce constă creşterea cu 9,7% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii la nivelul bugetului general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale", a spus Boc prefecţilor.
Premierul le-a cerut acestora să se consulte cu direcţiile de finanţe publice şi, în interval de o săptămână, să transmită explicaţii la MAI privind creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii.