Patru mii de asistente medicale din 400 de spitale vor fi instruite timp de trei ani pentru obţinerea certificatului ECDL (European Computer Driving Licence), iar alte 400 vor fi pregătite ca formatori, de la 1 august, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, derulat de Ministerul Sănătăţii.
Proiectul "Cunoştinţe de utilizarea calculatorului şi informatică medicală pentru creşterea adaptabilităţii asistentelor medicale din spitalele din România" este derulat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul axei prioritare 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor" – domeniul major de intervenţie 3.2 "Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii", informează, joi, Ministerul Sănătăţii.
Contractul de finanţare are o valoare totală de 10.635.085 de lei, din care 1.419.000.00 de lei reprezintă contribuţia beneficiarului.
Astfel, 4.000 de asistente medicale din 400 de spitale din toată ţara, cu sau fără cunoştinţe de bază în operarea calculatoarelor, vor fi instruite pentru obţinerea certificatului ECDL (European Computer Driving Licence).
Alte 400 de asistente medicale (câte una din fiecare spital), care au deja competenţe de utilizare a computerelor şi cunoştinte de informatică medicală, vor fi pregătite pentru a face parte dintr-o reţea de formatori.
După încheierea proiectului, reţeaua de formatori va avea scopul de a monitoriza stadiul procedurilor informatizate utilizate de personalul mediu din spitale şi de a identifica, evalua şi raporta nevoile de instruire. În baza acestor raportări, vor fi elaborate strategiile şi programele de instruire elaborate ulterior de Ministerul Sănătăţii.