Uniunea Europeană va acorda Apelor Române şi unei fundaţii transilvănene un milion de euro după ce a aprobat două proiecte ale acestor organisme referitoare la managementul integrat al apei şi la protejarea unei zone verzi din zona Sighişoara - Târnava Mare, potrivit site-ului oficial europa.eu.
Această decizie nu este singulară, Comisia Europeană oferind în total 250 de milioane de euro pentru 210 astfel de proiecte, aprobate în cadrul programului amplu LIFE+ (Viaţa pe plus – n.r.), derulat în perioada 2007 – 2013.
Potrivit sursei citate, acest program este la a treia ediţie, iar din peste 600 de proiecte propuse de organisme publice sau private din 27 de state membre, doar 210 au fost admise pentru finanţare, printre care şi două proiecte ale României.
Astfel, va fi finanţat cu 700.000 de euro proiectul de mediu "Apă curată" înaintat de Compania Naţională Apele Române – Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Proiectul îşi propune să dezvolte, la nivelul bazinelor hidrografice, un sistem de management integrat al apei pentru a identifica apele aflate sub ameninţare şi să desemneze zonele vulnerabile, mai notează sursa citată care arată că, astfel, se oferă autorităţilor un mijloc de dezvoltare eficientă a bazinelor hidrografice pentru politicile de gestionare a râului Bârlad şi pentru evaluarea impactului acestora.
Un alt proiect aprobat pentru finanţare de către UE este cel al fundaţiei ADEPT din Transilvania, caz în care Uniunea Europeană va da 300.000 de euro pentru găsirea unor soluţii de mediu si protejare a naturii.
Acest proiect îşi propune protejarea unor zone verzi din zona Sighişoara - Târnava Mare.
Astfel, fundaţia ADEPT Transilvania va întocmi evaluări în teren privind conservarea unui habitat înverzit de 10.000 de hectare, iar în urma consultărilor cu agricultorii şi cu alţi factori va realiza planuri de acţiune în acest sens pentru zonele vizate.