Presa internaţională relatează pe larg despre raportul prezentat marţi de Comisia Europeană asupra situaţiei din România şi Bulgaria, insistând asupra faptului că documentul este mai critic la adresa României, decât la adresa Bulgariei.
România şi Bulgaria au încă multe de făcut în domeniul luptei împotriva corupţiei şi reformelor judiciare, afirmă raportul de marţi al Comisiei Europene (CE), care critică cele două ţări, constatând neîndeplinirea angajamentelor asumate, după trei ani de la aderarea lor la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
Bruxelles-ul critică în special România, care "a dat dovadă de lipsa unui elan politic în favoare procesului de reformare", continuă agenţia franceză.
România şi Bulgaria trebuie să acţioneze pentru a-şi ameliora sistemele judiciare şi a lupta împotriva corupţiei, scrie şi Dow Jones, citând raportul Comisiei şi adăugând că cele două ţări au scăpat, pentru moment, fără să fie sancţionate.
Agenţia germană DPA scrie că Uniunea Europeană avertizează Bucureştiul în legătură cu faptul că punerea în dificultate a agenţiei româneşti de luptă împotriva corupţiei încalcă angajamentele asumate la integrarea în blocul european, la 1 ianuarie 2007. Raportul remarcă, în contrast cu situaţia din România, voinţa de reformare din Bulgaria, subliniază agenţia germană. Această ţară are nevoie de o ameliorare în domeniul soluţionării cazurilor de corupţie în justiţie, dar şi de măsuri în privinţa eliberării unor infractori, pe timpul desfăşurării procedurilor în apel, împotriva condamnărilor pronunţate.
De asemenea, Bloomberg citează raportul Comisiei, care avertizează România în legătură cu "deficienţe importante" în efortul de eradicare a corupţiei, în timp ce Uniunea a lăudat eforturile întreprinse de Bulgaria în acest domeniu.
Site-ul bulgar Novinite.com afirmă, după prezentarea raportului, că dinamica reformelor din România a suferit unele "alterări în domenii cruciale", dar şi unele "realizări". Publicaţia afirmă, de asemenea, că raportul subliniază înregistrarea unui "progres limitat" de către autorităţile de la Bucureşti, de la data ultimei evaluări, în special în domeniul judiciar, dar admite că eforturile de reformare pot fi intensificate.
Novinite.com mai afirmă că, potrivit raportului, România trebuie să depăşească "lipsa de voinţă a conducerii (sistemului judiciar) de a coopera şi a-şi asuma responsabilitatea în realizarea reformei".
Publicaţia European Voice insistă asupra faptului că România a încălcat obligaţiile asumate faţă de Uniune, potrivit raportului Comisiei din acest an, adăugând că acesta "critică extrem de dur" modificarea legii privind ANI.