România şi Ungaria vor colabora pentru realizarea de proiecte comune în sistemul de urgenţă 112, transplant şi implementarea unui nou DRG, a anunţat, vineri, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, aflat în vizită oficială la Budapesta, unde s-a întâlnit cu ministrul Resurselor Naţionale
Ministrul român al Sănătăţii l-a întâlnit vineri pe Miklos Rethelyi, ministrul Resurselor Naţionale din Ungaria, potrivit unui comunicat al MS.
Cei doi oficiali au stabilit că, în perioada următoare, un grup de experţi din România şi Ungaria să colaboreze, într-un schimb de experienţă, în scopul eficientizării şi colaborării internaţionale.
"Avem multe de învăţat unii de la alţii, inclusiv din greşeli, cele două ţări având experienţe similare. Colaborarea noastră se va axa pe proiecte destinate pacienţilor, dar şi pe proiecte macro care vor duce la eficientizarea sistemelor de sănătate din cele două ţări", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Specialiştii celor două ţări vor colabora în perspectiva schimbării sistemului DRG (grupe de diagnostice) din România, interconectarea sistemelor de urgenţă, precum şi colaborarea din domeniul transplantului, a precizat sursa citată.
În ceea ce priveşte modificarea sistemului de clasificare în grupe de diagnostice (DRG), un grup de specialişti ai Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar din România vor colabora cu instituţia similară din Ungaria.
De asemenea, după aderarea României la Spaţiul Schengen, sub preşedinţia ungară a UE, se vor face demersurile necesare pentru crearea cadrului juridic, care să permită echipajelor serviciilor de urgenţă să intervină de cealaltă parte a frontierelor.
În domeniul transplantului, partea ungară a subliniat deschiderea sa privind analiza de către cele două ţări a posibilităţii schimbului reciproc de organe transplantabile, a precizat comunicatul Ministerului Sănătăţii.