Ministerul Sănătăţii va hotărî dacă spitalele nepreluate de către autorităţile locale mai pot fi menţinute în structura MS, dacă vor fi transformate în unităţi medico-sociale sau cămine de bătrâni ori dacă trebuie închise, măsura fiind luată individual după o analiză privind necesităţile din zonă.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, consideră că sunt puţine cazurile în care autorităţile locale nu doresc să se implice în activitatea medicală din comunitatea pe care o conduc.
"Atunci când se va trage linie va rămâne nepreluat un număr mic de unităţi sanitare. Fiecare spital nepreluat va fi spus unei analize în ceea ce priveşte activitatea şi necesitatea furnizării de servicii către comunitatea din zonă, şi se va decide, individual, pentru fiecare unitate în parte, posibilitatea menţinerii în structura MS, a transformării în unitate medico-socială, cămin de bătrâni sau chiar a închiderii acestuia, în funcţie de specific", a precizat ministrul Sănătăţii.
Aproape toate spitalele au trecut la autorităţile locale, astfel că, din cele 373 de unităţi sanitare cu paturi, 323 au fost transferate până joi către autorităţile locale, respectiv 86,59% dintre spitale au fost deja descentralizate.
În 24 de judeţe procesul de descentralizare a fost încheiat. Toate unităţile din Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăsud, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea şi municipiul Bucureşti au fost preluate de către primării sau consiliile judeţene, după caz, a precizat sursa citată.
Până la sfârşitul lunii, toate cele 373 unităţi ar trebui să fie preluate de către autorităţile locale, susţine MS.