Afaceri sociale administrate de persoane din categorii vulnerabile în domeniile call-center, curăţenie, catering şi comerţ cu produse de papetărie vor demara, în aproximativ o lună, primind fiecare peste 50.000 de lei din fonduri europene, sprijin contabil şi spaţii pentru sediile firmelor.
Proiectul cofinanţat din fonduri europene, cu o valoare totală de 400.000 de euro, denumit "Incubatoare de întreprinderi sociale în regiunea Bucureşti-Ilfov" implementat de Blocul Naţional Sindical (BNS) a fost derulat pe parcursul a 18 luni şi şi-a propus să dezvolte economia socială pentru integrarea şi reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor dezavantajate.
Astfel, cele patru proiecte desemnate câştigătoare din 21 vor fi demarate la jumătatea lunii august, urmând ca cei care vor administra afacerile să beneficieze de 53.500 de lei fiecare pentru stratul afacerii, iar cel puţin doi ani vor avea sprijin contabil şi spaţiile pentru firme puse gratuit la dispoziţie din partea BNS, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul de proiect Florin Bejan.
În cadrul proiectului au fost consiliate în domeniul economiei sociale, al întreprinderilor de tip social 250 de persoane care aparţin grupurilor vulnerabile. Toţi participanţii au fost intervievaţi amănunţit, iar 36 dintre ei au fost selectaţi pentru a participa la cursuri în domeniul managementului afacerilor, primind asistenţă pentru a întocmi un plan de afaceri în formă simplificată.
Pentru 21 de persoane din cele 36 intrate în etapa de training iniţial, proiectul a însemnat consiliere aprofundată în management, iar planurile lor de afaceri au intrat în etapa finală a concursului de proiecte.
Astfel, opt persoane din cele 21 vor fi practic angajate pe termen nedeterminat şi vor beneficia de şansa de a face parte dintr-o echipă care va manageria mici afaceri în domeniul economiei sociale.
O afacere socială pune angajaţii în centrul activităţii sale şi reinvesteşte profitul obţinut pentru crearea de noi locuri de muncă, în special pentru persoane dezavantajate, a explicat Bejan. Cei patru care vor gestiona afacerile vor avea salarii fixe, la fel ca şi cei opt angajaţi.
Câştigătorii concursului de proiecte au vârste cuprinse între 20 şi 53 de ani. Cel mai tânăr, Marian Ion, are un handicap fizic din naştere, însă cu toate acestea a terminat liceul economic şi vrea să urmeze cursurile unei facultăţi. A lucrat doi ani la un ONG în domeniul cercetării de piaţă, proiectul său fiind în domeniul call-center. "Omul, de la celălalt capăt al firului, nu îşi poate da seama de handicapul meu, astfel încât nu poate fi influenţat să mă ajute sau nu în funcţie de acest handicap", a spus Marian, foarte sigur pe el, ca un adevărat manager, la cei numai 20 de ani ai săi.
Rebeca Florescu, o femeie de 29 de ani de etnie romă, mamă a doi copii, va gestiona o afacere în domeniul curăţeniei (cleaning). "Am renunţat la studii după nouă clase, ca să am grijă de copiii mei. Mai făceam curat în casele oamenilor. La asta mă pricep şi de aceea am ales acest domeniu. O să fac tot ce pot pentru persoanele respinse de societate, aşa cum am fost şi eu", a afirmat Rebeca, foarte emoţionată.
O altă câştigătoare a concursului de proiecte este Maria Carataş, în vârstă de 53 de ani care îşi găseşte cu greu un loc de muncă, care va gestiona o firmă de catering. "Am terminat un liceu şi o şcoală postliceală de contabilitate, dar cea mai mare plăcere este să gătesc. Până acum nu am avut un suport pentru a demara o afacere în acest domeniu, iar acum sper să fie un succes afacerea aceasta şi să dau de lucru la cât mai mulţi oameni", spune Maria, care este lăudată în ceea ce priveşte talentul gastronomic de echipa acestui proiect.
Cel de-al patrulea câştigător al proiectului este Dragoş Hanceruc, de 32 de ani, care suferă de o boală incurabilă, contactată în spital în urma unor transfuzii de sânge. El va administra o firmă în domeniul comerţului cu articole de papetărie. "Acest proiect mă ambiţionează, este o nouă rampă de lansare pentru mine. Vreau să-mi demonstrez, în primul rând mie că pot să duc să mă ocup de această afacere şi şă creez alte locuri de muncă", explică Dragoş, care a absolvit o şcoală de arte şi meserii.
BNSpromite că acest proiect este doar începutul privind întreprinderile sociale, astfel că şi-a propus să contribuie la schimbarea mentalităţii în aşa fel încât soluţionarea problemelor de ordin social să nu mai fie lăsată strict în seama autorităţilor, ca să fie preluată de actorii sociali.