Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a luat măsuri sporite de securizare la titularizare, astfel că toate lucrările sunt securizate, iar fiecare candidat va primi pentru identificare coduri de bare care vor fi citite după corectarea lucrărilor.
"Noutatea la acest concurs este secretizarea lucrărilor. Nimeni nu ştie a cui este lucrarea pe care o corectează. Numele candidaţilor este aflat după codul de bare, după ce sunt introduse notele în calculator de către informatician", a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Comisiei municipale de titularizare, Monica Anisie.
Ea a mai spus că la intrarea în sală, fiecare candidat primeşte zece autocolante cu codul de bare personalizat pe care îl lipeşte pe fiecare pagină a lucrării. "Lucrarea nu mai poate fi identificată după nume, ci numai cu aparatul de control de către informatician", a adăugat preşedintele comisiei.
Concursul începe miercuri, la ora 10.00.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut inspectorilor generali şcolari să nu tolereze frauda. "Am cerut din nou toleranţă zero la fraudă. Au fost luate toate măsurile pentru ca şi la titularizare să fie măsuri de securizare maximă. Cred că examenele şi concursurile vor deveni cât mai corecte", a spus ministrul Educaţiei.
Aproape 50.000 de candidaţi din totalul celor peste 60.700, care au depus cereri pentru ocuparea unor posturi prin concurs sau cu timp redus în anul şcolar 2010-2011, vor participa la titularizarea din iulie.
Proba scrisă pentru toţi candidaţii are loc în 14 iulie.
Situaţia statistică a derulării concursului, respectiv numărul candidaţilor prezenţi şi numărul candidaţilor absenţi, va fi transmisă la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în 14 iulie, până la ora 12.00, potrivit metodologiei de concurs.
MECTS scoate la concurs peste 5.200 de posturi titularizabile şi mai mult de 49.000 netitularizabile.
Cele mai solicitate posturi pentru titularizare sunt cele de consiliere psihopedagogică, limba română şi metodică, predarea limbii române pentru institutori şi învăţători, dar şi cele din domeniile economic, administrativ, poştal, mecanică, agricultură, horticultură, cultură civică, educaţie fizică şi sport.
Potrivit oficialului MECTS, un număr semnificativ de candidaţi este în Gorj. De exemplu, sunt 14 candidaţi pe loc la consiliere psihiopedagogică, câte opt pe loc la limba şi literatura română şi metodică, limba şi literatura română, economie, administraţie şi poştal. În Mehedinţi, sunt nouă candidaţi pe loc la mecanică-maiştrii instructori, în Dolj - 11 pe loc la electromecanică, electrotehnică, în Bihor - 11 la cultură civică.
Termenul limită pentru afişarea rezultatelor este 16 iulie, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora comisiei de rezolvare a contestaţiilor este posibilă în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor, în intervalul 16-18 iulie.
Rezolvarea contestaţiilor este prevăzută pentru 19 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pentru 20 iulie.
Prima etapă de repartizare în şedinţă publică a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota şapte, pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile are loc în intervalul 21-22 iulie.
Emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră are loc în 2 august.
Lista cu posturile didactice, catedrele netitularizabile rămase vacante, inclusiv a celor titularizabile rămase neocupate care au devenit netitularizabile şi a posturilor didactice/catedrelor rezervate va fi publicată pe portalul MECTS, în 23 iulie.
Potrivit MECTS, au fost înregistrate peste 60.700 de fişe, din care mai mult de 49.600 de candidaţi au anunţat că vor participa la concursul de titularizare.
De asemenea, 36.200 de fişe au fost depuse pentru concursul de suplinire, iar pentru detaşare la cerere prin concurs au fost înregistrate alte peste 2.500 de cereri.
Alte 2.800 de fişe au fost depuse pentru suplinire cu post redus, potrivit statisticilor MECTS.