Spitalele care au fost deja sau vor fi preluate de administraţiile locale au datorii de 170 de milioane de euro, care vor fi achitate de Ministerul Sănătăţii, în urma unei rectificări bugetare care va avea loc, cel mai probabil, în august, a spus, ieri, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, datoriile sunt calculate până la 31 martie 2010, iar în unele cazuri este vorba despre creanţe neachitate încă din 2005, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cseke Attila a declarat că judeţul Galaţi este al douăzecelea judeţ în care s-a aplicat descentralizarea spitalelor şi că, până luni, la nivel naţional, au fost descentralizate 293 de unităţi sanitare, respectiv 76% din spitalele propuse spre transfer.
Ministrul Sănătății a spus că, până la sfârșitul lunii august, noile consilii de administrație ale spitalelor din întreaga țară vor organiza concursurile pentru numirea managerilor unităților sanitare.
Totodată, Cseke Attila a susţinut încă o dată că în cazul în care se va descoperi că anumite administraţii locale nu sunt interesate să preia spitalele, se poate decide desfiinţarea acelor unităţi sanitare.
"După procesul de descentralizare o să sprijinim atât unitățile sanitare cu paturi, cât și autoritățile locale, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru partea de reabilitare și modernizare a clădirilor", a declarat ministrul Sănătății.
Acesta a fost la Galaţi, pentru a participa la transferul ultimelor patru unități sanitare către Consiliul Județean. Acestea sunt Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infecţioase "Cuvioasa Paraschieva" şi Spitalul de Boli Cronice Iveşti.