Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a depus, vineri, un proiect legislativ privind serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei care reglementează şi activităţile bonelor şi prevede ca tichetele de creşă să fie acordate pentru copii de până la 3 ani.
"Această propunere reglementează cadrul legal privind asigurarea serviciilor de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei. În acelaşi timp, propunerea legislativă răspunde şi altor obligaţii asumate pe plan internaţional de România, care, prin adoptarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a transpus în cea mai mare parte Convenţia ONU privind drepturile copilului, la care este parte", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.
În comunicat se arată că proiectul cuprinde reglementări privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea diferitelor tipuri de servicii de îngrijire şi educare pe timpul zilei pentru toţi copiii, aceste servicii furnizând îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani (activităţi de îngrijire, creştere, educare şi învăţare, bazate pe interacţiunea şi participarea copiilor, activitatea cheie fiind jocul în diferitele sale forme) şi/sau activităţi în afara orelor de grădiniţă/şcoală (activităţi educative, recreative şi de petrecere a timpului liber). Aceste servicii vor putea fi organizate în centre sau la domiciliu, pe parcursul întregului an.
Proiectul introduce reglementări privind bonele, dar şi activitatea de baby-sitting şi prevede ca tichetele de creşă să fie acordate pentru copii de până la 3 ani, modificând astfel Legea 192/2006 care limita această vârstă la 2 ani. Iniţiativa legislativă mai oferă cadrul legal pentru ca instituţiile şi societăţile comerciale să înfiinţeze propriile creşe.
Comunicatul mai precizează că "iniţiativa legislativă are în vedere asigurarea unor servicii adecvate de îngrijire a copiilor, creşterea participării femeilor pe piaţa muncii şi reconcilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie, toate aceste componente având un loc important în cadrul politicilor Uniunii Europene privind ocuparea".