Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că dobânzile plătite de băncile comerciale la depozitele în lei sunt destul de ridicate, chiar generoase, în pofida faptului că BNR şi FMI au convenit o proiecţie de inflaţie de 8% pentru finele anului.
"Dobânzile trebuie să fie atât cât sunt, destul de ridicate. Sunt chiar prea generoase", a declarat ieri Isărescu, întrebat cât ar trebui să fie ratele practicate de bănci la depozitele în lei, dacă inflaţia pentru finele anului este prognozată la 8%.
Cele mai înalte dobânzi sunt la depozitele pe termen scurt, de una sau trei luni, dar se plasează sub 8%, ceea ce înseamnă că ratele sunt real negative.
„Inflaţia din creşterea TVA este una corectivă”
Inflaţia rezultată din creşterea TVA are un rol corectiv şi nu este monetară, iar o intervenţie a BNR i-ar anula rolul, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Votul de la Curtea Constituţională este un vot pentru o inflaţie corectivă. Inflaţia nemonetară nu necesită reacţie din partea BNR. Dacă am interveni, nu s-ar mai face corecţia", a spus Isărescu.
El crede că prin decizia Curţii Constituţionale s-a instaurat regula că orice corecţie necesară, orice restrângere a cheltuielilor nu se poate face decât prin inflaţie.
"Curtea Constituţională ar putea să declare neconstituţională şi legea graviaţiei. (...) Noi şi în sistemul celălalt (comunist - n.r.) am învăţat că legile economice sunt legi obiective", a mai spus Isărescu.
În luna iunie Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.