Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iul 2010 - Anul XV, nr. 157 (4448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%

Veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor după 1 iulie, chiar dacă sunt aferente depozitelor la termen constituite înainte de această dată, vor fi impozitate în integralitate cu 16%, potrivit Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Instituţia a transmis Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) o notificare prin care clarifică tratamentul fiscal aplicat dobânzilor aferente depozitelor.

"Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen realizate până la data de 30 iunie 2010 inclusiv sunt venituri neimpozabile. Prin sintagma «dobânda realizată» se înţelege dobânda înregistrată în contul de depozit al titularului. În consecinţă, în măsura în care dobânzile sunt înregistrate în contul curent sau în contul de depozit al titularului până la data de 30 iunie 2010 acestea sunt venituri neimpozabile", potrivit scrisorii.

Astfel, la depozitele la termen cu plata dobânzii la scadenţă, câştigurile înregistrate după 1 iulie vor fi impozitate integral, chiar dacă cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a scurs înainte de această dată.

Sistemul avantajează clienţii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobânzii se realizează lunar, independent de scandenţa finală. În acest caz, impozitul se aplică numai pentru dobânzile marcate efectiv după 1 iulie.

După publicarea primei variante de modificare a Codului Fiscal, băncile au interpretat că impozitarea se va realiza doar pentru dobânzile care revin în perioada reziduală, de la 1 iulie la scadenţa depozitelor.

În scrisoarea Finanţele dau ca exemplu un depozit constituit la 10 ianuarie scadent la 10 iulie. În acest caz, dobânda înregistrată în cont după 1 iulie este impozabilă.

De altfel, băncile au impozitat cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

 

Controverse legate de noile prevederi ale Codului Fiscal

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a suspendat luni reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

Potrivit lui Dan Bădin, director taxe la PricewaterhouseCoopers (PwC), impozitarea întregii dobânzi realizate la depozitele cu scadenţă după 1 iulie indiferent de data la care au fost constituite este similară practicii din 2009, când s-a aplicat scutirea de taxare.

"Interpretarea textului de lege se rezumă la interpretarea cuvântului realizat. Din punctul de vedere al băncilor, că impozitează tot sau pro-rata nu le afectează prea mult, cei afectaţi sunt clienţii băncilor. A existat o prevedere de gen opus de la 1 ianuarie 2009. Textul de lege era oarecum asemănător, cu dobânzi realizate. Atunci s-a mers pe interpretarea că ceea ce scuteşte e ce s-a plătit după 1 ianuarie. Pe acelaşi mecanism se va impozita şi acum", a explicat Bădin la seminarul "Mediafax talks about banking".

Totuşi, el recunoaşte că într-o logică a "echităţii", impozitarea ar trebui să fie realizată pro-rata, doar pentru perioada de la 1 iulie până la scadenţă.

El a mai atras atenţia că timpul foarte scurt de la intrarea în vigoare a modificărilor Codului Fiscal până la aplicare, de numai trei zile, nu a lăsat loc pentru "decizii raţionale", pentru a limita pierderile.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat marţi că Ministerul Finanţelor a promis că în cursul acestei săptămâni vor apărea normele la legea privind impozitarea veniturilor din dobânzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%.
 Vizualizări articol: 936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobânzile înregistrate în cont după 1 iulie vor fi impozitate integral cu 16%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei