Avioanele de categoria AN-2 sunt oprite de la zbor până la elucidarea cauzelor accidentului aviatic de la Tuzla, a declarat, ieri, în judeţul Constanţa, generalul de flotilă aeriană Victor Strâmbeanu, adăugând că speră ca un raport preliminar să fie pregătit în 30 de zile.
El a spus că din ceea ce cunoaşte nu au avut loc evenimente similare cu acest tip de avion.
Strâmbeanu a mai spus că speră ca un raport preliminar să fie dat în 30 de zile.
"Deocamdată, zborul este oprit cu această categorie de aeronavă până la elucidarea cauzelor", a afirmat generalul de flotilă aeriană.
El nu a dorit să precizeze cine era la manşă, dar a adăugat că, în general, la acest tip de misiuni sunt oameni cu experienţă.
"La acest moment, nu avem indicii că ar fi fost vreo explozie în aer. Cel mai probabil, incendiul s-a produs la impactul cu solul", a declarat generalul Victor Strâmbeanu, general de flotilă aeriană şi comandant al componentei operaţionale aeriene.
El a spus că nu există indicii că avionul ar fi aterizat pe vreuna din aripi. "A venit aproape placat", a spus el.
Generalul a adăugat că este convins că piloţii au făcut tot ce s-a putut pentru a se salva pe ei şi pe colegii din spatele avionului. El a adăugat însă că nu poate spune dacă pilotul avea alte opţiuni pentru a evita accidentul.
Operaţiunea de descarcerare a victimelor accidentului aviatic de la Tuzla a durat mai multe ore şi s-a încheiat în noaptea de luni spre marţi, în timp ce ancheta la faţa locului stabilirea cauzelor accidentului continuă.
Conform unor surse din rândul investigatorilor, sunt cercetate două variante care ar fi dus producerea accidentului, una dintre acestea fiind o defecţiune tehnică, iar cea de-a doua o eroare umană, specialiştii înclinând mai degrabă spre cea de-a doua variantă. O versiune oficială legată de cauza accidentului aviatic de la Tuzla va fi prezentată după finalizarea anchetei.
Bilanţ tragic: 12 morţi şi doi răniţi
La momentul accidentului, în avionul de tip Antonov An-2 erau, în total, 14 persoane. Avionul a avut probleme la decolare, după un zbor de doi kilometri prăbuşindu-se şi luând foc, au declarat reprezentanţi ai Ambulanţei Constanţa.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, ieri, că în catastrofa aviatică de la Tuzla şi-au pierdut viaţa patru militari din cadrul Forţelor Aeriene şi opt din cadrul Forţelor Navale, cu vârste între 22 şi 49 de ani, majoritatea acestora fiind necăsătoriţi.
Bilanţul catastrofei aviatice petrecute luni după-amiază la Tuzla este de 12 morţi şi doi răniţi, după ce unul din cei trei militari răniţi în accident a decedat, în cursul nopţii, la Bucureşti.
( 7 iul 2010, 14:00:35