Economiile realizate la bugetul de stat prin recalcularea pensiilor speciale vor fi de aproximativ 25 de milioane de lei lunar, adică de aproximativ 300 de milioane de lei anual, precizează, vineri, Ministerul Muncii.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că recalcularea pensiilor speciale se va face în două etape.
În prima etapă, care va avea loc în 30 de zile de la aprobarea normelor de aplicare a legii, vor fi recalculate pensiile diplomaţilor, ale parlamentarilor şi ale foştilor angajaţi din aviaţie.
Cea de-a doua etapă, care trebuie finalizată până la sfârşitul anului, vizează recalcularea pensiilor din armată, poliţie şi servicii speciale.
Mihai Şeitan a precizat că în cazul pensionarilor din armată nu este obligatoriu ca pensiile să scadă, unele putând chiar să crească, şi oricum acestea nu vor fi mai mici de 3.000 de lei.
Demnitarul a declarat că economiile făcute prin recalcularea pensiilor speciale ar putea să mai crească, din 2011, după ce vor fi recalculate şi pensiile din armată, poliţie şi servicii speciale.
Legile austerităţii, care vizează reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament, după decizia CC privind neconstituţionalitatea unor articole.
Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor stipulează că, la data intrării în vigoare a actului normativ, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii 19/2000: pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lânga acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă, ale personalului Curţii de Conturi.
Aceste categorii de pensii se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii.
Plenul reunit al Legislativului a adoptat, marţi, cu 323 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 3 abţineri, raportul comisiilor juridice prin care se elimina din legea asumată de Guvern în Parlament articolul privind recalcularea pensiilor magistraţilor, declarat neconstituţional, vinerea trecută, de Curtea Constituţională.
Prin votul parlamentarilor, din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor a fost eliminată litera c) din articolul 1 din legea propusă iniţial de Guvern, pentru a se pune textul de lege în acord cu decizia CC.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, în 25 iunie, neconstituţionale unele articole din legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, în faţa Parlamentului, în şedinţa comună din 7 iunie.