Aproximativ 800 de persoane cu dizabilităţi din Bucureşti, Braşov şi Constanţa vor beneficia de consiliere profesională şi psihologică sau vor face cursuri de formare profesională în cadrul a trei centre care vor fi înfiinţate printr-un proiect european în valoare de 4,8 milioane de euro.
Proiectul "Reţea regională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale, în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi" va fi implementat, timp de 36 de luni, de Patronatul Medicinei Integrative, pentru sprijinirea şi facilitarea accesului pe piaţa muncii a 800 de astfel de persoane.
Cele 800 de persoane cu dizabilităţi sunt selectate din zonele de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Centru, Sud-Est şi Nord-Vest, 200 dintre ele având dizabilităţi perceptiv vizuale, 200 dizabilităţi perceptiv auditive, 200 dizabilităţi perceptiv motorii şi 200 alte tipuri de dizabilităţi. Ele vor beneficia de consiliere profesională şi psihologică în cadrul celor trei centre care vor fi înfiinţate, iar 420 dintre acestea vor participa la cursuri de formare profesională.
Până la finalul proiectului, Patronatul Medicinei Integrative va finaliza cele trei centre pentru persoanele cu dizabilităţi şi va elabora un ghid de bune practici cu privire la metodele de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi.
Obiectivele proiectului constau în facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, identificarea celor mai bune practici europene de incluziune socială a lor, creşterea competenţelor, cunoştinţelor şi a stimei de sine a acestei categorii sociale, medierea şi coordonarea reinserţiei sociale prin consolidarea relaţiei dintre mediul de afaceri şi persoanele cu dizabilităţi şi conştientizarea societăţii civile cu privire la drepturile şi facilităţile de care ar trebui să beneficieze persoanele din grupul ţintă.
De asemena, echipa de proiect va face vizite de lucru la partenerii transnaţionali în vederea schimbului de experienţă şi apoi vor susţine sesiunile de consiliere psihologică, profesională, mentorat, tutoriat şi sesiunile de formare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi, în centrele din Bucureşti, Braşov şi Constanţa.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, prezent la lansarea proiectului, a precizat că în România sunt înregistrate peste 450.000 de persoane cu handicap care beneficiază de indemnizaţie şi alte facilităţi, pentru care, lunar, se alocă sume importante de bani.
"Există instituţii care se ocupă ce acest domeniu, dar există şi o mare corupţie. Există multe persoane care nu au fost încadrate corect într-un grad de handicap. Mi-e greu să vă spun care este numărul real al acestora. Am început un control serios la nivel teritorial pentru a elimina această tară şi pentru a putea utiliza aceste fonduri pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele", a declarat ministrul Muncii.
Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a salutat iniţiativa patronatelor de a demara astfel de proiecte, considerând că în acest fel devin responsabile şi în problemele sociale.
"Salut un prim pas care arată că şi România se poate integra în Uniunea Europeană, chiar dacă prin măsurile din ultimele luni am văzut că nu avem nici o şansă. Este un prim pas şi mă bucur că o confederaţie patronală a devenit parteneră, pentru că nu este suficient să facem un suport de lift pentru persoanele cu dizabilităţi, trebuie să ne preocupe şi integrarea lor efectivă", a arătat Hossu.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013.