Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Dorohoi, că acesta este ultimul an în care statul le mai dă oamenilor afectaţi de inundaţii materiale pentru a-şi reface casele, spunând că locuinţele trebuie asigurate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este ultimul an când se dau materiale pentru refacerea caselor. La anul, dacă nu ai casa asigurată nu vă mai întreabă nimeni nimic", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu, însoţit de miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea, a ajuns, vineri, în jurul orei 17.00, în municipiul Dorohoi, unde a inspectat mai multe case afectate de ape. Pe parcursul vizitei, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, oamenii i s-au plâns preşedintelui că nu au locuri de muncă şi l-au întrebat cine le va reface casele distruse de viituri. Ei i-au spus şefului statului că nu mai au nimic şi că nu au bani să îşi construiască noi locuinţe.
O femeie în vârstă a cărei casă a fost vizitată de preşedinte i-a strigat acestuia să nu mai taie pensiile şi alocaţiile, preşedintele răspunzându-i că nu s-au tăiat pensiile şi întrebând-o ce pensie are. Femeia i-a spus că are o pensie de 300 de lei, iar preşedintele a întrebat-o câţi ani a muncit. Femeia a răspuns că a muncit 12 ani, şeful statului replicând: "cam puţin pentru o viaţă de om".
Un alt localnic a cărui casă a fost distrusă de inundaţii i-a spus preşedintelui că îi este "scârbă" să vadă că acesta vine şi se uită la nenorocirea oamenilor, afirmând că ar fi preferat să vadă ingineri.
"Îmi este scârbă când văd că veniţi şi vă uitaţi la nenorocirea noastră. Aş fi preferat să văd ingineri", a spus bărbatul.
Traian Băsescu i-a atras atenţia acestuia că la faţa locului sunt prezenţi şi ingineri, iar bărbatul a continuat spunându-i că de 20 de ani se fac comisii şi constatări.
"Cine e vinovat pentru această viitură? Voiam să văd şi eu unul care să zică «domne, eu sunt inginerul ăla de la ape, am făcut o prostie, o greşeală tehnică, îmi dau demisia»", a spus bărbatul, făcând referire la faptul că în 28 iunie, când a venit viitura, nu i-a anunţat nimeni, însă a doua zi, când nu a mai fost viitură, autorităţile i-au pus în alertă pe oameni.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Dorohoi, că sinistraţii din judeţele afectate de inundaţii vor fi ajutaţi cu materiale de construcţie pentru a-şi reface locuinţele, el precizând că banii vor proveni de la bugetul de stat, după ce "se va tăia de la educaţie şi sănătate".
"Primul lucru pe care trebuie să îl facă oamenii este să fie solidari unii cu alţii. Cât despre sprijinul Guvernului, se fac evaluări şi vom pune la dispoziţie materialele de construcţie. Banii vor veni de la bugetul de stat. Se va tăia de la educaţie şi de la sănătate", a declarat Băsescu.
Aproximativ 2.500 de locuinţe şi gospodării din judeţul Botoşani au fost inundate, în ultimele opt zile, de apele râurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai şi Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate şi salvate, arată un bilanţ provizoriu transmis, vineri, de ISU.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, în perioada 22- 30 iunie au fost afectate mai multe localităţi din 43 de oraşe şi comune ale judeţului.
În total, au fost evacuate din calea apelor 3.800 de persoane. Mai mult de jumătate dintre persoanele evacuate sau salvate, 2.820, provin din municipiul Dorohoi.
De asemenea, în judeţ s-au înregistrat şapte victime - una în comuna Ibăneşti şi şase în municipiul Dorohoi.
Totodată, apele ieşite din matca râurilor şi scurgerile de pe versanţi generate de precipitaţiile abundente au inundat peste 6.500 de hectare de teren arabil şi 6.000 de hectare de păşuni şi păduri. Au fost inundate sau distruse din viituri aproximativ 500 de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti. Apa din aproximativ 500 de fântâni a devenit nepotabilă după ce acestea au fost inundate. Un număr de 45 de poduri şi 305 podeţe au suferit avarii sau au fost distruse de furia apelor. Inundaţiile au afectat şi 39 de agenţii economici, precum şi şapte instituţii.
Aproximativ 3.500 de animale au fost salvate, iar alte 40 au fost găsite moarte.
Cele mai multe distrugeri s-au înregistrat în urma precipitaţiilor căzute în 28 iunie, când au fost afectate 22 de localităţi din 13 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Botoşani.