Premierul Emil Boc a fost huiduit, marţi după-amiază, de localnici din Dorohoi, unde a mers să vadă urmările inundaţiilor, sinistraţii reproşându-i că nu mai au nici măcar salarii din care să îşi poată reface casele distruse de ape.
Boc a mers în mai multe case din Dorohoi grav afectate de inundaţii, iar oamenii l-au huiduit şi i s-au plâns de lipsa salariilor şi a locurilor de muncă, câţiva dintre ei strigând: "Fie-vă milă, domnule Boc", "Mai bine tăiaţi-ne 100% decât să ne lăsaţi aşa".
La un moment dat, premierul a fost oprit de o femeie care i-a spus că locuinţa sa, în care stăteau 13 persoane, a fost distrusă complet de viituri. Premierul i-a răspuns: "Avem câteva case modulare. Din puţinul pe care îl avem o să vă ajutăm".
La ora transmiterii acestei ştiri, Boc se îndrepta spre Şendriceni, o altă localitate din Botoşani grav afectată de inundaţii.
Premierul Emil Boc a ajuns, marţi după-amiază, în jurul orei 17.00, în municipiul Dorohoi, grav afectat de inundaţii, iar la ieşirea din primărie, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale, a fost apostrofat de câţiva tineri care i-au reproşat că nu au locuri de muncă.
După ce a ajuns la Dorohoi, Boc a mers la primărie, unde a avut o întrevedere, cu uşile închise, cu autorităţile locale, iar la ieşirea din sediul primăriei a fost oprit de cinci-şase tineri care i-au reproşat lipsa locurilor de muncă şi i-au spus că "de la Ştefan cel Mare o să pornească revoluţia".
Boc le-a răspuns: "Lăsaţi că scoatem noi ţara la capăt", punându-i mâna pe umăr unuia dintre tineri.
Premierul are programat să meargă şi în alte două localităţi botoşănene afectate de inundaţii.
Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, aproape o mie de gospodării, precum şi 2.370 de hectare de păşuni şi 1.845 de hectare de teren arabil au fost inundate în urma revărsării apelor. Totodată, din cauza inundaţiilor au fost evacuate 1.768 de persoane, aproape 40 de animale au fost luate de ape, iar 221 de kilometri de drumuri au fost avariate.
De asemenea, un tânăr de 15 ani şi o femeie care fuseseră daţi dispăruţi în urma inundaţiilor au fost găsiţi morţi.
Primarul oraşului Bucecea, Andron Ţâmpău, a declarat că marţi după-amiază a fost deschis barajul de la Bucecea, judeţul Botoşani, autorităţile încercând astfel să evite producerea unor inundaţii în zonă, evacuarea apei fiind făcută în mod controlat.
Potrivit primarului oraşului Bucecea, Andron Ţâmpău, nu a fost necesară evacuarea persoanelor, ci doar a câtorva animale şi utilaje.
Debitul Siretului ar urma să ajungă, miercuri dimineaţă, la 2.000 de metri cubi pe secundă în zona Lespezi, dublu faţă de valoarea înregistrată marţi dimineaţă, creşterea fiind generată de intrarea pe cursul românesc al unui vârf de viitură venind dinspre Ucraina.