Federaţia TESA din Sănătate ameninţă cu declanşarea grevei generale, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că vor fi disponibilizaţi 3.100 de angajaţi, considerând că aceste reduceri de personal reprezintă o formă de discriminare folosită de actuala conducere a instituţiei.
Consiliul Naţional al Federaţiei TESA se va întruni în regim de urgenţă pentru declanşarea grevei generale în sistemul sanitar, având în vedere intenţia Ministerului Sănătăţii de a disponibiliza personal TESA, se arată într-un comunicat de marţi al federaţiei.
"Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-un stil specific actualului Guvern, a făcut afirmaţii care nu au nici o legătură cu starea de fapt din spitalele româneşti. Afirmaţii de genul «personal administrativ umflat», «structură bogată», sunt total neavenite în condiţiile în care salariaţii din sistemul bugetar vor fi afectaţi de reducerile salariale de 25 la sută şi reprezintă afirmaţii cu tentă discriminatorie. Domnul ministru face, printre altele, afirmaţia că noul normativ de personal, în urma căruia «vor fi restructurate peste 3.100 de persoane din categoria TESA», va ajuta spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70 la sută cheltuieli de personal. Nimic mai fals", scriu reprezentanţii Federaţiei TESA în comunicatul citat.
Aceştia precizează că salariile personalului TESA sunt foarte mici, rareori depăşind 1.000 de lei pe lună, iar această reducere de personal ar însemna o diminuare a cheltuielilor de personal ale spitalelor cu unu-doi la sută.
Comparaţia făcută de ministrul Sănătăţii între spitalele judeţene Târgovişte şi Braşov denotă o totală necunoaştere a sistemului sanitar şi a funcţionalităţii acestuia, susţin reprezentanţii federaţiei. Aceştia au precizat că între cele două unităţi sanitare sunt suficiente diferenţe care conduc implicit şi la diferenţe de personal.
"Dacă ar fi să luăm ca principal criteriu de stabilire a numărului de personal TESA similitudinile dintre spitale, atunci ce rost mai are normativul de personal. Domnul ministru mai face afirmaţia că personalul TESA «nu realizează servicii pentru pacienţi», aceasta fiind de altfel şi dovada ideii de discriminare. Domnule ministru, întreg personalul dintr-o unitate sanitară realizează servicii pentru pacienţi, pentru că un medic nu poate opera fără ca sistemul electric al unităţii să funcţioneze, fără apă curentă, fără a-şi lua salariul sau fără ca juristul să apere interesele unităţii în relaţiile cu terţii", mai scriu reprezentanţii federaţiei.
Ministerul Sănătăţii a finalizat normativul de personal pentru unităţile sanitare cu paturi, care vor putea angaja un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie, dar prin aplicarea căruia vor fi restructuraţi 3.100 de angajaţi TESA, cei mai mulţi la Galaţi, Craiova şi Timişoara.
Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din proiect.
De exemplu, spitale cu acelaşi număr de paturi - 922 - au o diferenţă de personal TESA angajat de aproape 24 de persoane. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte are angajate 61 de persoane, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov are 85 de persoane. Acesta nu este personal medical, care să realizeze servicii pentru pacienţi, ci este personal administrativ. Noul normativ în cazul acestor unităţi este de 39 de persoane angajate în categoria TESA, a spus ministrul Cseke Attila, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.