Trei bărbaţi acuzaţi de mai multe tâlhării făcute sub ameninţarea unor arme de foc au fost arestaţi preventiv de Judecătoria sectorului 5, după ce procurorii criminalişti de la Parchetul instanţei supreme au probat mai multe fapte ale celor trei, informează Ministerul Public.
Judecătoria Sectorului 5 a emis, duminică, mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele a trei bărbaţi pe care procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General îi acuză de mai multe tâlhării comise sub ameninţarea unor arme de foc, depistate asupra acestora în cadrul unor descinderi pe autostradă, se arată într-un comunicat al PICCJ.
Astfel, a fost pusă în mişcare acţiunea penală pe numele lui Ştefan Blănaru, acuzat de înşelăciune, fals în declaraţii, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi instigare la săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prin deţinerea şi portul, fără drept, de arme militare precum şi a muniţiilor pentru astfel de arme.
Alături de acesta, mai sunt urmăriţi penal Dan Silviu Otobâcu şi Cristian Virgil Schirliu, ambii acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, constând în deţinerea şi portul, fără drept, de arme militare precum şi a muniţiilor pentru astfel de arme.
Potrivit sursei citate, dosarul a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, din cauza complexităţii anchetei.
Asociaţi pentru comiterea de tâlhării, cu arme de foc
Din probele adunate de anchetatori până în prezent reiese că începând cu data de 29 mai Ştefan Blănaru s-a asociat cu Dan Silviu Otobâcu şi Cristian Virgil Schirliu, dar şi cu o altă persoană, pentru comiterea unor infracţiuni de tâlhărie, prin utilizarea unor arme de foc.
"În vederea realizării scopului infracţional, în intervalul 29 mai - 25 iunie, Blănaru a contactat telefonic mai multe persoane, atât din România, cât şi din Spania, respectiv Ungaria, cărora le-a solicitat, în schimbul unor sume de bani, o armă de foc", mai notează sursa citată, care arată că "totodată, în acelaşi interval, împreună cu ceilalţi doi inculpaţi, s-a deplasat la mai multe obiective de pe raza oraşului Bacău, pentru a analiza posibilitatea şi oportunitatea săvârşirii unor infracţiuni de tâlhărie".
Astfel, arată procurorii, în 29 mai, cei trei bărbaţi s-au deplasat cu un autoturism Peugeot, aparţinând inculpatului Otobâcu, condus de inculpatul Schirliu, în zona cazinoului Metropolis din Bacău, unde au rămas în interiorul maşinii şi au studiat cazinoul, căile de acces, dar şi mijlocul de transport care colecta banii din încasări. Cei trei au procedat la fel şi în 7 şi 8 iunie, pentru alte obiective vizate.
În 19 iunie, Ştefan Blănaru l-a sunat pe un cetăţean ungar, aflat pe teritoriul Ungariei, căruia i-a cerut o armă de foc, iar pentru că el nu poseda acte de identitate, le-a cerut celorlalţi doi inculpaţi să meargă în localitatea Ullo, situată în apropierea oraşului Budapesta, pentru a ridica arma.
Cei doi inculpaţi au trecut graniţa în 26 iunie, prin punctul vamal Borş, într-un autoturism Mitsubishi Pajero, condus de proprietarul acestuia, deplasându-se apoi în localitatea Ullo, unde s-au întâlnit cu cetăţeanul ungar de la care au preluat o cutie neagră.
Armă neletală, transformată în armă letală
Întrucât autorităţile române deţineau date cu privire la faptul că ocupanţii autoturismului deţineau o armă de foc şi un amortizor, fapt ce constituia un pericol iminent ca acestea să fie utilizate în vederea săvârşirii unor infracţiuni grave, la aceeaşi dată, maşina cu care se întorceau în ţară cei trei a fost blocată în oraşul Timişoara, mai notează procurorii.
Astfel, au fost găsiţi în maşină Otobâcu şi Schirliu, împreună cu proprietarul autoturismului, iar sub preşul din partea dreaptă faţă a autoturismului a fost descoperit un pistol în care erau 12 cartuşe şi alte zece cartuşe, precum şi un dispozitiv cilindric confecţionat ca amortizor.
Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a stabilit că pistolul găsit asupra inculpaţilor a suferit modificări, care au transformat arma dintr-una neletală într-una cu efect letal, iar cartuşele de calibrul celor descoperite sunt utilizabile pentru arme de foc letale, mai arată sursa citată.
În urma mai multor percheziţii domiciliare procurorii au identificat la reşedinţa inculpatului Blănaru o cagulă, mai multe perechi de mănuşi, precum şi un paşaport falsificat având aplicată fotografia inculpatului pe numele D.A., paşaport pe care inculpatul îl folosise, în 4 mai, la Oficiul Poştal 9 din Bacău, pentru a ridica 400 de lei.
Cauza a fost instrumentată împreună cu Ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.