Ministerul Mediului, alături de asociaţiile colective şi reciclatorii de deşeuri, organizează, vineri şi sâmbătă, în oraşe dar şi pe mai multe trasee stabilite în comunele din 25 de judeţe din ţară, o nouă ediţie a campaniei Marea Debarasare.
"Pentru că Marea Debarasare a avut succes pe traseele rurale din cele şapte judeţe în campania din martie, această ediţie se va desfăşura în 25 de judeţe, pe 74 de trasee", a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely.
Potrivit ministrului, vor fi colectate deşeuri de echipamente electrice şi electronice din 532 de comune aflate pe traseele configurate în cele 25 de judeţe, disponibile în detaliu pe site-ul Ministerului Mediului.
De la începutul mandatului său, ministrul Borbely a optat pentru organizarea trimestrială a Marii Debarasări, renunţând la frecvenţa lunară valabilă anterior. Măsura a fost luată după analiza rezultatelor campaniei în ultimii ani.
Conform statisticilor Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin campania Marea Debarasare s-au colectat, în anul 2007, 556 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. În anul următor au fost organizate patru ediţii ale campaniei, fiind colectate, în total, 1.970 de tone, iar în 2009, în cele zece ediţii au fost colectate 1.440 de tone.
În prima ediţie din 2010 a campaniei, desfăşurată în perioada 26-27 martie, au fost colectate 493 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Din această cantitate, 81,5 tone au fost colectate în mediul rural.
Borbely declara, în urmă cu mai multe săptămâni, în contextul unei vizite la un centru de reciclare a deşeurilor situat în apropierea Bucureştiului, că este greu de crezut că România va atinge ţinta de colectare de patru kilograme de astfel de deşeuri anual pentru fiecare locuitor, ţintă impusă de Bruxelles.
"Probabil că nu vom atinge această ţintă, însă vom face totul pentru a scăpa de aceste surse de poluare", spunea atunci Borbely.