Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, că, în ultimii zece ani, consumul de medicamente a crescut de opt ori în România, adăugând că de multe ori medicii prescriu cel mai scump medicament, deşi au alternative, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Zalău, că în nici un an numărul medicamentelor incluse pe lista de produse compensate nu a scăzut, ci, dimpotrivă, deşi la fondul de sănătate contribuie doar 4,5 milioane de români, pentru o populaţie de peste 20 de milioane.
"În România, în ultimii zece ani, consumul de medicamente a crescut de opt ori şi, deşi putem vorbi uneori de lipsa unor produse, dacă verificăm listele de medicamente compensate de acum 10 ani şi le comparăm cu cele actuale, pe cele de acum 10 ani nu vom găsi mai nimic", a spus Cseke Attila.
Cseke a afirmat că există o problemă în ceea ce priveşte prescripţia de medicamente şi anume faptul că unii medici trec în reţete, din diferite cauze, cel mai scump produs, deşi au alternative.
"Există o tendinţă de a fi prescris cel mai scump medicament, iar acest lucru a apărut şi în alte ţări, nu doar în România. În alte ţări s-au luat măsuri deja pentru a stopa acest lucru, întrucât şi posibilităţile financiare ale unui stat sunt limitate", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Acesta a spus că în România există, în prezent, toate produsele medicamentoase de pe piaţa europeană şi că, deşi unele sunt mai scumpe, important este ca pentru fiecare boală să fie oferită populaţiei o accesabilitate corectă la tratament.