Peste trei sferturi din populaţia României resimte efectele crizei economice, femeile reprezentând categoria socială cea mai vulnerabilă şi afectată, cu un procent de 80 la sută, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European, eurodeputata PSD Rovana Plumb.
Rovana Plumb a declarat, în cadrul dezbaterii raportului lui Raül Romeva i Rueda privind aspectele de gen ale recesiunii economice şi crizei financiare, că peste trei sferturi din populaţia României este afectată de criza economică.
"Aspectele de gen ale crizei economice, foaia de parcurs privind egalitatea de gen şi carta drepturilor femeii sunt trei subiecte cu un numitor comun: statutul femeii în societate. Un studiu publicat recent indică faptul că peste trei sferturi din populaţia României resimte efectele crizei economice, femeile reprezentând categoria socială cea mai vulnerabilă şi afectată, cu un procent de 80 la sută", a arătat eurodeputatul român.
Ea a spus că pentru îmbunătăţirea statutului femeii în societate sunt necesare politici şi măsuri concrete, clare, aşa cum au fost propuse în Carta drepturilor femeii.
"Cifrele sunt de partea noastră: un sfert din creşterea economică anuală europeană înregistrată din anul 1995 până în prezent se datorează investiţiilor în femei şi stimulării participării acestora pe piaţa muncii", a susţinut Rovana Plumb.
În opinia ei, politicile referitoare la echilibrarea vieţii profesionale cu cea privată, egalitatea de şanse şi de tratament între bărbaţi şi femei, reducerea diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, nu se pot bucura de o abordare corectă şi principială decât în momentul în care statele membre vor asigura paritatea în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor în structurile de decizie administrative, economice şi financiare.
Şi eurodeputata PSD Corina Creţu, membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din PE, a condamnat feminizarea sărăciei în Europa şi indiferenţa guvernelor de dreapta faţă de creşterea cu 50 la sută a ponderii săracilor, în decurs de numai doi ani, cele mai grav afectate fiind femeile.
Ea a atras atenţia, printr-o declaraţie în scris, asupra faptului că, în condiţiile în care "120 de milioane de cetăţeni europeni au ajuns să trăiască sub pragul sărăciei, recesiunea a accentuat o tendinţă constantă în ultimul deceniu, femeile fiind afectate de sărăcie în număr mult mai mare decât bărbaţii".
Creţu a explicat că şomajul, munca în condiţii precare, un nivel al pensiei inferior venitului minim necesar pentru subzistenţă, accesul dificil la servicii publice decente sunt câteva din cauzele principale ale unei stări de pauperitate al cărei specific demonstrează feminizarea sărăciei în Europa".
Europarlamentarul român a avertizat că, la jumătatea Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluderii Sociale, bilanţul este negativ, iar viitorul sumbru, deoarece la nivelul multor guverne naţionale, cât şi al instituţiilor europene lipsesc preocuparea şi voinţa privind îmbunătăţirea traiului celor săraci.