Moţiunea de cenzură va fi citită, astăzi, la ora 10.30 şi dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 10.00, au decis, marţi, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Conducerile celor două Camere s-au reunit, marţi, pentru a decide, printre altele, în legătură cu calendarul legat de citirea, dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depuse, luni, de social-democraţi.
Membrii Birourilor Permanente au decis, în această şedinţă, ca moţiunea de cenzură să fie citită, astăzi, la ora 10.30 şi dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 10.00.
Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, luni, în şedinţa comună în care premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în numele Guvernului pentru două proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la sută iar pensiile cu 15 la sută.
Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă, luni, la cabinetele preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Documentul a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD şi are titlul "Opriţi genocidul social!".
În cazul asumării răspunderii de către Guvern, Constituţia prevede că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisionat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.
Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, ar avea 212 opţiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea moţiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.
Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, crede că nu vor apărea "surprize" din partea parlamentarilor PDL la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, menţionând că este "total" încrezător în susţinerea de către aceştia a Guvernului Boc.
În acest moment, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat şi de la Camera Deputaţilor pot însuma pentru reuşita moţiunii de cenzură 212 voturi "pentru", Opoziţia mai având nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obţinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, grupul mixt de la Senat, grupul independenţilor, cel al minorităţilor sau de la deputaţii fără apartenenţă la un grup parlamentar de la Cameră.
Pe de altă parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL să voteze moţiunea de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a opinat că parlamentarii acestui partid nu ar trebui să ia parte la vot.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea a precizat că partidul său este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formaţiuni nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea acestei organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.
Senatorul PDL Georgică Severin a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu şi-a schimbat opţiunea de a vota moţiunea de cenzură, deoarece nu a găsit printre amendamentele acceptate de Guvern la pachetul de măsuri pe care îşi va angaja răspunderea o modificare care să se refere la zona economică.
Deputaţii PDL Daniel Oajdea şi Clement Negruţ s-au abţinut, luni, la votul din grupul parlamentar legat de susţinerea guvernului Boc. Oajdea şi Negruţ au solicitat ca pensiile şi salariile sub 1000 de lei să nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea, însă propunerile în acest sens nu au fost acceptate.
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, că moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi are 65-70% şanse să fie adoptată.